* 3. köprü inşaatı- Bünyad Dinç/Magma Dergisi
TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası, 5 Haziran Çevre Günü’nde İstanbul Çevre Durumu Raporunu açıkladı.
Raporda İstanbul’ın sahip olduğu ormanlar, kumullar, meralar, fundalıklar, göller, kıyılar ve adalar gibi doğal alanların büyük bir kısmının tehdit altında olduğu ve yine bu alanların büyük bir kısmının yanlış politikalar sonucu doğal alan vasfını yitirdiği belirtildi.
Bir bölgenin doğal alan vasfının yitirmesinin bilinçli bir tercihin sonucu olduğuna vurgu yapılan raporda bu durumun söz konusu bölgeleri üzerinde proje uygulanabilir hale getirdiği ifade edildi.
“İstanbul Avrupa Yakasına göz attığımızda; Terkos, Alibeyköy, Büyükçekmece ve Küçükçekmece su alanlarında kayıp, sahil şeritlerinin doldurulması, Kuzey Ormanlarının tahribatı, Fatih Ormanının imara açılması, Taksim Gezi Parkı, Fındıklı Parkı gibi kamusal alanlara yönelik tehdit, sanayi bölgelerinde yetersiz arıtımdan kaynaklanan atık su problemi, 3. Havalimanı, 3. Köprü gibi projelerin bağlantı yollarının ve inşaat çalışmalarının yarattığı yıkım gibi etkiler görüyoruz.
"Anadolu yakasında ise yine kıyı şeridinin doldurulması, Beykoz Ormanındaki yapılaşma, Validebağ Korusundaki kirlilik ve yapılaşma riski, Kurbağalıdere’de çözülemeyen atık su problemi ve yine kentsel dönüşümün alt yapı olmaksızın yapılması ile birlikte gündeme gelen atık problemi karşımıza çıkıyor.”
Sular, ormanlar azalıyor
Raporda İstanbul’daki söz konusu projelerin etkileri şöyle sıralanıyor:
* Su havza alanlarında ve su miktarında kayıp
* Ormanlık alan tahribatı
* Su, toprak, hava, gürültü, ışık kirliliği
* Kuş Göç Yollarının Riski
* Biyoçeşitlilikte azalma
* Hayvanların yeterli yiyecek, su, yaşam alanı bulamaması
* Endemik Bitki Türlerinde Azalma
* Isı Adası ve Küresel İklim Değişikliği
Kent doğu batı çizgisinde büyümeli
Raporda İstanbul için çözüm önerileri ise şöyle sıralanıyor:
* İstanbul’un 1. tüm yaşam kaynakları (ormanlar, su havzaları ve tarım alanları) kuzeyde olduğundan, bu alanların ve Boğaziçi’nin korunması için kent kuzeye doğru daha fazla büyümemeli. Kent, Marmara Denizi’ne paralel, doğu-batı ekseninde çizgisel olarak büyümeli.
* Boğaz geçişlerini en aza indirecek arazi kullanımı-ulaşım ilişkisi kurgulanmalı.
* Toplu ulaşıma öncelik verilmeli.
* İstanbul dışında cazibe merkezleri oluşturulmalı.
* Nüfus planlaması yapılmalı.
* Su Havzaları, ormanlık alanlarda yapılaşma durdurulmalı.
* Toprak, hava, su kirliliği önlem mekanizmaları geliştirilmeli.
* Aşırı betonlaşma durdurulmalı.
* Rant için değil halk için şehircilik anlayışı benimsenmeli. (NV)
* 1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.