Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Kıyafetime Karışma sloganıyla bir araya gelen kadınlar İstanbul Kadın Meclisi kuruyor.
6 Ağustos’ta kadınlar İstanbul Maçka Demokrasi Parkı’nda "Kıyafetime Karışma" sloganıyla piknik ve kadın forumu düzenlemişti.
Bu forumda İstanbul Kadın Meclisi kurulma önerisi forumda oylandı ve kabul edilmişti.
İstanbul Kadın Meclisi bugün bir bildirgeyle kuruluşunu ilan etti:
“Kadınların bir mücadele adresine ihtiyaçları var. Bugün müftülük ve kıyafet, yarın kim bilir hangi tehditle karşımıza çıkacaklar. Kadınlar olarak kendi hayatımıza dair kararları biz almazsak, her seferinde onlar bizim yerimize konuşma hakkını kendilerinde bulacaklar.
“İşte bu yüzden bir araya gelebileceğimiz, birlikte konuşup birlikte kararlar alabileceğimiz İstanbul Kadın Meclisi'ni kurma kararı aldık.”
Ayda bir toplanacaklar
Bildirgede İstanbul Kadın Meclisi'nin işleyişi şöyle anlatıldı:
“Meclisimiz tüm kadınların eşit söz hakkı ile kendini var edebileceği, kadınların tüm sorunlarına karşı birlikte çözüm yolları arayacağı şekilde yürüyecek. Ayda bir düzenli toplantılar gerçekleştireceğiz.
“Meclis kararlarının uygulanması ve eşit bir görev dağılımı için forumda katılıma açık bir Meclis Koordinasyonu da oluşturduk. Tüm kadınları hem meclise hem de koordinasyona katılmaya davet ediyoruz. Artık yolumuza İstanbul Kadın Meclisi olarak devam ediyoruz.”
“Hiçbir kadının kıyafetine karışılmasına izin vermeyeceğiz”
İstanbul Kadın Meclisi, Nüfus Hizmetleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na karşı kadınların karşı çıkacağını söylerken, kadınların kıyafetleri bahane edilerek gerçekleştirilen saldırılara karşı da mücadelenin devam edeceğini belirtti:
“Kadınların kıyafeti bahane edilerek saldırıya uğraması karşısında, kadınlar olarak dayanışmayı güçlendirip birlikte mücadeleyi sürdüreceğiz.
“Tüm kadınlar ve çocuklar için bir tehdit olarak önümüze getirilen din görevlisi olan müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi; çocuk yaşta zorla evlendirmenin önünü açacak olmasının yanı sıra bu uygulamadan güç alarak birçok resmi işlemin din görevlilerinin kanaatleri ve dini referanslarla yapılacağı gibi hayati tehlikelerle birlikte laikliğin temelini sarsacak bir uygulamadır. Bu yüzden biz kadınlar müftülük yasası ile ilgili tüm süreçlerde birlikte güçlü bir karşı koyuş ortaya koyacak ve yasayı geçirtmeyeceğiz.” (ÇT)