İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 28. İstanbul Film Festivali'nin en önemli bölümlerinden başında "Sinemada İnsan Hakları" geliyor.
Bu Cuma (4 Nisan) başlayacak ve 17 Nisan'a kadar sürecek festivalin bu bölümünde yer alan ve insan hakları konusunda kamuoyunda duyarlılık ve bilinç uyandırmayı amaçlayan 10 film gösterilecek.
"Gitmek" filminin yönetmeni Hüseyin Karabey'in de yer aldığı jüri bu bölümde gösterilen bir filme Avrupa Konseyi Sinema Ödülü'nü verecek.
"Sinemada İnsan Hakları" bölümünde gösterilecek 10 film şöyle:
8. Harikalar Diyarı: Nicolas Alberny ve Jean Mach'ın birlikte yönettiği filmde dünyanın dört bir yanına dağılmış milyonlarca sıradan insanın, siyasal sistemlerden ve medya tarafından güdülmekten sıkılarak sanal bir devlet yaratıp kendi demokrasilerini kurmayalarının öyküsü anlatılıyor. Fantastik kurgu filmi olarak duyurulan film aslında ciddi bir politik gerilim.
Afyon Savaşı: "Osama" adlı filmiyle Afganistan'ın 2008 Oscar adayı olan Siddiq Barmak, bu kara komedide amatör oyuncularla çalışmış. Ülkenin dağlık bölgesinde çekilen film, biri bağnaz beyaz bir subay diğeriyse siyah bir teğmen olan iki ABD askerinin, düşen helikopterlerinden sağ çıkmalarıyla başlıyor ve düştükleri afyon tarlasının sahibiyle tanışmalarıyla sürüyor.
Son Durak: Brezilya'nın 2009 Oscar adayı film "Tanrıkent" ve "Özel Tim"in senaristinden. Rio de Janerio'da yaşanan gerçek bir otobüs kaçırma olayının perde arkasını anlatan film olayın gerisinde cereyan eden insan hikayelerini anlatıyor.
Kırmızı Adamların Toprağı: Film "Olimpo Garajı"nın yönetmenin merak ve cazibenin körüklediği sıradışı bir Romeo-Jülyet hikâyesi. Arjantin'deki dev tarlaların sahipleri olan yerlilerin yaşadıkları yerlere akın eden turistlere karşı başlattıkları protesto hareketine mercek tutuyor.
Fıraaq: Ünlü oyuncu Nandita Das'ın ilk yönetmenlik denemesi olan Firaaq, Hindistan'ın Gujarat eyaletinde yaşanan kıyımın bir ay sonrasında, birkaç kişinin yirmi dört saatlik bir zaman dilimi içerisinde yaşadığı duygusal yolculukları eşzamanlı olarak ele alıyor.
İki Bacaklı At: Samira Makhmalbaf, Afganistan'da geçen bu filminde sakat bir çocukla bir adamın ilişkisinde yola çıkarak "insani hoşgörünün tükendiği noktayı" ve fedakârlığı keşfediyor.
Sonbahar: Filminin kahramanı Yusuf, on yıl kaldığı hapishaneden tahliye olunca doğup büyüdüğü Doğu Karadeniz'e döner. Köyde sadece annesi ve arkadaşı Mikail ile görüşürken, aşkı ve cinselliği seks işçiliği yapan Eka'nın kollarında bulur. Özcan Alper'in ilk uzun metrajlı filmi bu hikayeyi arka plana alarak "Hayat Dönüş Operasyonu"nun acımasızlığını ve gerçekliğini ele alıyor.
Sinemada İnsan Hakları bölümünde ayrıca aile içi şiddet hikayesi "Yeryüzü Cenneti", ABD'de yolları kesişen iki Bosnalı mülteci üzerinden Balkanlardaki savaş yıllarını anlatan "Buick Riviera" ve Afrika'daki çocuk askerleri perdeye taşıyan "Kuduz Köpek Johnny".
Festivalin gündüz seanslarının üç buçuk lira olduğunu hatırlatalım.(BÇ)