Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, 41. Uluslararası İstanbul Film Festivali'ne ev sahipliği yapıyor.
Şair, yazar Onat Kutlar'ın 1965'te kurduğu ve ekibinde Sabahattin Eyüboğlu, Cevat Çapan, Nijat Özön ve Muhsin Ertuğrul gibi isimlerin yer aldığı Türk Sinematek Derneği, 12 Eylül Darbesi'nde diğer tüm derneklerle birlikte kapatılmıştı.
Festivalin son bulacağı 19 Nisan'a kadar sinemaseverleri ağırlayacak olan Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi'nde önemli programlar yer alacak.
Festival boyunca Sinematek'te Sergio Leone toplu gösterimi olmak üzere, Cinemania ve Dünya Festivallerinden gibi önemli programlar takip edilebilir. Film Festivali süresince günde beş gösterim olacak.
Sinematek nedir?
Sinema mirasını korumak ve film kültürünü yaymak amacıyla faaliyet gösteren kurumlardır. Bu amaçlar doğrultusunda arşiv çalışması yapar, sanatsal ve tarihî değer taşıyan filmleri seyirciyle buluşturan gösterim programları sunar ve seyircinin sinema sanatıyla daha bilinçli, derin ve güçlü bir bağ kurmasını sağlayan söyleşi, seminer, panel, konferans, sergi ve benzeri etkinlikler düzenler. Sinematekler bugün sinema mirasına sahip çıkan ülkelerin önde gelen kültür kurumları arasında yer alıyor.
Onat Kutlar, Sinematek ve İstanbul Film Festivali...
"İstanbul Film Festivali ülkemizin en önemli kültür etkinliklerinden biri olmasının yanı sıra Onat Kutlar'ın kurduğu Sinematek'in de başlangıcı" diyen Sinematek/Sinema Evi Film Program Koordinatörü Senem Erdine şunları söylüyor:
"Ayrıca İstanbul Film Festivali'nin kurucuları arasında yine Onat Kutlar var. 41. İstanbul Film Festivali filmleri bu yıl Kadıköy Belediyesi girişimleriyle yeniden açılan Sinematek'te, Onat Kutlar'ın ismini taşıyan sinema salonumuzda izlenebilecek. Bizim için festivalin Onat Kutlar Sinema Salonu'na geri dönmüş olması bir döngünün tamamlanması anlamına geliyor. Bu yüzden ayrıca gururlu ve heyecanlıyız.
Yeni Sinematek
"İlk Sinematek, ülkemizde 1965 yılında Türk Sinematek Derneği olarak kurulmuştu. Faaliyette bulunduğu dönemde film kültürünün gelişmesinde çok önemli katkıları olmuş bir kurumdu. 1980 askeri darbeyle diğer derneklerle birlikte kapatıldı. Kadıköy Belediyesi'nin girişimi ile yeniden çağa uygun bir şekilde, bu çağın ihtiyacını karşılamak üzere, modern bir Sinematek olarak hayata geçirildi. Üç senedir hazırlığı süren bir projeydi bu. Yeni bir bina inşa edildi bunun için. Gösterim koşulları çok iyi olan bir salon yapıldı. İçinde 162 kişilik bir sinema salonu, bir film kütüphanesi var. Bu bina geçtiğimiz yıl kasım ayında faaliyete geçti ve gösterimlere başladık."
Erdine sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sinematek sadece eski film gösteren bir kurum olmak zorunda da değil. Günümüz sinemasının iyi örneklerini de seyirci ile buluşturmayı hedefliyoruz. Özellikle de sinemalarda seyircinin izleme olanağı bulunmayan belgeseller ve kısa film örneklerini de burada seyirciler buluşturmaya çalıştırıyoruz."
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Emek Ödülü bu yıl Sinematek/Sinema Evi çalışanlarına verildi. Senem Erdine ödül hakkında ise, "SİYAD sinema alanında Türkiye'nin en köklü kurumlarından bir tanesi. Kurucular arasında yine Onat Kutlar var. Bizi takdir etmeleri, buradaki Sinematek'deki çalışmalarımızı takdir etmeleri, bize umut ve devam etmek için cesaret verdi" dedi.
Türkiye'de Sinematek
Fransız Sinemateki'nin 60'lı yıllardaki seyircileri arasında Türkiye'den Onat Kutlar, Hüseyin Baş ve Şakir Eczacıbaşı da vardır. Türkiye'de böyle bir kurumu hayata geçirmenin hayalini kuran bu ekibe Sabahattin Eyüboğlu, Cevat Çapan, Nijat Özön ve Muhsin Ertuğrul gibi isimlerin katılmasıyla 25 Ağustos 1965'te Türk Sinematek Derneği kurulur.
Önce Şişli'de, daha sonra Taksim'de gösterimler düzenleyen Sinematek, salt ticari kaygılarla işletilen sinema salonlarında gösterilenlerden farklı, tarihî ve sanatsal değer taşıyan filmler izlemek isteyen sinemaseverlerin buluşma noktası haline gelmekle kalmaz, çıkardığı Yeni Sinema dergisi ile sinema okuryazarlığının gelişmesinde önemli bir rol oynar. Türk Sinematek Derneği, 12 Eylül Darbesi'nde diğer tüm derneklerle birlikte kapatılır.
Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi
Köşk binasından girişi yapılan Sinematek/Sinema Evi Kütüphanesi, Arşiv, İzleme ve Okuma Alanı, pazartesi günleri hariç her gün 10.00–18.00 arasında açık. Cam Bina'dan girişi yapılan Sinema Salonu, Sergi Salonu, Etkinlik Salonu ve Sinema Evi Toplantı Alanı ise pazartesi günleri hariç her gün 10:00 ile en son film seansının bitişine kadar açık. Detaylı bilgi ve randevu için [email protected] adresinden iletişime geçilebilir.
(AÖ)