Fotoğraf: Canva
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Eczacı Odası, 4 Mart HPV Farkındalık Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığına "HPV Gerçeği ve Aşılamanın Önemi" başlıklı bir dosya göndererek HPV aşılarının rutin aşı takvimine alınmasını istedi.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Eczacı Pınar Özcan, rahim ağzı kanserinin tüm dünya genelinde kadınlarda meme kanserinden sonra kansere bağlı ölümler içinde ikinci sırada yer aldığına dikkati çekti.
Rahim ağzı kanserinin Türkiye'de 15-44 yaş arası kadınlarda en sık görülen 5. kanser olduğunu belirten Ecz. Özcan şu bilgileri verdi:
"Türkiye'de rahim ağzı kanserine yakalanma ihtimali olan ve risk grubu olarak değerlendirilen 32 milyondan fazla 15 yaş ve üzeri genç kız ve kadın nüfusu bulunuyor. HPV büyük bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaş arasındaki kız çocuklarına aşı yapılmasını öneriyor.
"Bugün 107 ülkede HPV aşısı rutin aşı takvimine dahil. Bu ülkelerde yapılan çalışmalar, HPV aşısı olan kadın sayısının artmasıyla HPV kaynaklı kanserlerin görülme sıklığının azaldığını ortaya koyuyor. Bizim ülkemizde de kadınlar aşılama yaparak HPV kaynaklı enfeksiyonlardan ve rahim ağzı kanserinden korunmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olan HPV aşılarının toplum sağlığı ve ülke ekonomisi açısından ülkemizde de aşı takvimine alınmasını talep ediyoruz."
Dünyada HPV aşısı uygulamaları
İstanbul Eczacı Odası'nın Bakanlıkla paylaştığı dosyada yer alan bilgiye göre, Haziran 2020 itibarıyla, DSÖ üyesi 194 devletten 107'si HPV aşısının ülke çapında veya kısmen ulusal bağışıklama programlarına (ulusal aşı takvimlerine) dahil edildiğini bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü Rahim Ağzı Kanseri Eliminasyon stratejisi bağlamında üye olan 194 ülkede 2030 yılına kadar, hedef kitlenin %90'ını aşılamak üzere bir amaç belirlemiş ve yayınlamıştır.
(AÖ)