Olası bir afette zararı en aza indirmek ve afet sırasında İstanbul'un tek elden yönetilmesini sağlamak amacıyla kurulan AKOM'u tanıtan İBB Başkanı Ali Müfit Gürtuna, üç yıldır depreme karşı alınan önlemleri ve projeleri duyurdu.
Kağıthane'deki AKOM binasında yapılan açıklamada, AKOM, "dünyanın en gelişmiş afet koordinasyon merkezi" olarak tanıtıldı.
AKOM bünyesinde veri yedekleme üniteleri, gıda stokları, soğuk hava depoları ve geniş haberleşme altyapısı oluşturuluyor.
Belediye'nin "deprem icraatları"
Gürtuna'nın açıklamasına göre, 17 Ağustos Gölcük Depremi'nden sonra deprem ve afetlere karşı şu hazırlıklar yapıldı:
* Marmara Bölgesinde fay hatları üzerinde 16 hidrolik istasyonda kaynak sularının fiziksel ve kimyasal özellikleri her gün izlenerek analiz ediliyor ve olası depremlerle ilişkisi saptanmaya çalışılıyor.
* Tüm İstanbul'un yapısal şekilleri incelenip depremle ilişkisi saptanmış ve meydana gelecek hasarlar tespit edilerek alınan veriler bilgisayar ortamına aktarılıp, deprem risk analizi tamamlandı.
* 18 ilçede sekiz bin kişiye ilkyardım eğitimi verildi ve Acil Yardım ve Can Kurtarma Müdürlüğü bünyesinde 10 ayrı merkezde personel sayısı artırıldı.
* Olası bir deprem sonrası günde 20 bin kişiye yemek verebilecek seyyar mutfak kuruldu.
Kameralar, helikopter pistleri, yeni araçlar...
* Acil Eylem Planı hazırlandı. Plana göre, kentin stratejik alanlarında şu hazırlıklar yapıldı: Kilit önemdeki yollar genişletildi, 52 adet helikopter pisti yapıldı, İstanbul'un 100 kritik noktasına kameralar yerleştirildi, İstanbul Elektrik Tramvay Tünel de (İETT) olası deprem sonrası için halkı diğer bölgelere taşımak amacıyla yeni araçlar aldı.
* AKOM bünyesinde kurtarma birlikleri kuruldu. Deniz iskelelerinin sayısının artırılması için çalışmalar yürütülüyor. İstanbul Metrosu'nda da acil kurtarma birlikleri oluşturuldu.
Eylül ayında "Deprem Master Planı"nın başlaması hedefleniyor. Plan ile olası bir depremin vereceği zararların en aza indirilmesi için yöntemler belirlenecek.
Gürtuna: Vatandaşa kredi verilsin
Gürtuna, deprem hasarlarının azaltılması için yerel yönetimlere kaynak edinme imkanı sağlanması gerektiğini söyledi ve afet, imar ve belediye kanunlarının yeniden gözden geçirilmesini istedi.
"Kamu binaları acilen güçlendirilerek fonksiyonel hale getirilmeli" diyen Gürtuna, vatandaşlara konutlarını yenileyebilmeleri için kredi sağlanması gerektiğini söyledi. Gürtuna," Bize yetki verilirse, vatandaşlara kredi vermeye hazırız" dedi.
Deprem İçin Hazırlıklar
Büyükşehir Belediyesi, yeni deprem projeleri hakkında da bilgi verdi. Belediye'nin projeleri şunlar:
* Binaların depreme dayanıklılık incelemeleri yapılacak ve deprem güvenliği açısından düzenleme yapılacak, Kriz Merkezi İşletim Sistemi kurulacak.
* İstanbul sınırları dahilinde yanıcı, patlayıcı madde üreten ve depolayan iş yerleri tespit edilecek.
* İlçe belediyeleriyle bilgisayar ağı üzerinde ortak bilgi kullanımı için sistem kurulacak.
* Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) ile Halk Ekmek Genel Müdürlüğü arasında dayanıklı gıda üretimi konusunda işbirliği yapılacak.
* İstanbul'un özellikle eski yerleşim merkezlerindeki tarihi eser statüsündeki metruk binalar belirlenerek çökmemeleri için önlem alınacak. (HA/BB)