İstanbul, Büyükada Adalar Müzesi’nde “Sürgün Kayıkları” ve “Pazar Kayıklarından Şehir Hatlarına: İstanbul’da Seyrüsefer” isimleriyle iki serginin açılışı dün yapıldı.
Sergilerde, Adalarda yıllarca süren zorla göç, sürgün kayıklarıyla Büyükadalı Tekstil Sanatçısı Gül Bolulu’nun küratörlüğünde; deniz ulaşımındaki araçlarda yaşanan dönüşümler, 1980’de İstanbul’u terk etmek zorunda kalan Büyükadalı sanatçı Akillas Milas’ın çizimleriyle konu ediliyor.
Barış İçin Müzik Girişimi’nin şarkılarıyla açılışı yapılan sergilerin gecesinde Bolulu, Adalar Müzesi Yöneticisi Halim Bulutoğlu, Adalar Kent Konseyi Başkanı Sinan Özbek, Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç sergilere ilişkin konuşmalar yaptı.
Sürgün hikayesinden sürgün sergisine
"Sürgün Kayıkları" sergisi yaklaşık dört aylık, "İstanbul’da Seyrüsefer" sergisiyse 30 yıllık çalışmanın ürünleri.
Bulutoğlu’nun verdiği bilgiye göre sergide kullanılan kayıklar farklı yerlerden toplandı. Eğer bu sergide yer verilmeseydi ya yakılacaktı ya da denize karışıp gidecekti.
Altı kayık ortak çalışmalar sonucunda restore edildi ve Bolulu’nun tasarımıyla yeni yorumlar kazandı. Kayıkların her birinin üzerineyse Bolulu’nun sergiyi oluşturma nedeni olan sürgün hikayeleri asıldı.
Bolulu: Serginin hikayesi sürgün hikayeleriyle başlıyor
Sürgün Kayıkları Sergisi’nin yaratıcısı ve tasarımcısı Bolulu projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Sergiyi oluşturmaya karar verdiği süreci ve serginin nasıl oluşturulduğunu anlattı:
“Adaya geldiğimden beri birçok sürgün hikayesi dinlemiş olmam ve sürgünün hala devam ediyor olması Adalara bakışımı etkiledi. Adalarda sürgün edilen ilk kişi Ermeni Piskoposu 1. Narses’in ardından, yüzyıllar sürecek sürgün geleneği devam etti.
“Adalar Bizans döneminde, buradaki manastırlara ithafen Papadonisia olarak biliniyordu. Bu manastırlar buraya sürgün edilen ve bazıları Konstantinopolis’e asla dönmemiş imparatorlar, imparatoriçeler, patrikler sayesinde ünlenmişlerdi.
“Sürgün Kayıkları sergisinin hikayesi de bu sürgün hikayeleriyle başlar. Bu yelkenliler, sürgüne giden kişilerin umutsuzluklarını, bilinmezliklerini belki de korkularını da onlarla birlikte taşmışlardı. Bu sergide hayalimdeki yelkenlilerle, bu sürgün hikayelerine birazcık da olsa ses vermek istedim.”
Altı gün ziyarete açık
Sergiler Bolulu ve Milas’ın yanı sıra Adalar Müzesi, Adalar Kent Konseyi, Adalar Vakfı, Adalar Denizde Yaşam Kültürü Derneği ve Adalar Belediyesi’nin imece usulü emekleriyle oluşturulmuş.
Girişi ücretsiz olan sergiler, pazartesi günleri dışında 30 Eylül’e kadar 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. (TP/NV)
* Adalar Müzesi'ne Büyükada'daki Mavi Marmara iskelesi yanından kalkan Aya Nikola Belediye Plajı teknesiyle gidilebiliyor. Seferler pazartesi hariç her gün 09.00-13.30 ve 17.00-18.00 arası hizmet veriyor. Detaylı bilgi için +90 (216) 382 6430 ve www.adalarmuzesi.org