Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, İstanbul’un Beyoğlu ilçesini kapsayan “olağanüstü hal” kararına itirazda bulundu.
İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 20 Şubat tarihli, 2014/81 sayılı arama kararına göre, polise, Beyoğlu ilçesi sınırları içinde bir ay boyunca, kişilerin üstleri, eşyaları, araçları ve özel kağıtları üzerinde arama yapılmasına izin verildi.
Aynı karar, 20 Ocak’ta da bir ay süreliğine alınmıştı, İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesi bu izni 20 Mart’a kadar uzattı.
ÇHD’nin bugün mahkemeye sunduğu dilekçede, arama tedbirinin, “özel hayatın gizliliği, konut dokunulmazlığı ve kişisel verilerin gizliliği” gibi temel hak ve özgürlükleri sınırladığı ifade edildi.
“5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 116 ve devamı maddelerinde ve bu yasaya dayanılarak çıkarılmış olan ‘Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nde arama işleminin hangi durumlarda, kimler tarafından, nasıl ve ne zaman gerçekleştirileceği ve kapsamı ayrıntılı bir biçimde düzenlenir.”
“Bu şartları taşımayan, anılan yasa ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak gerçekleştirilen arama işlemlerinin hukuka aykırıdır.”
Herkes “potansiyel suçlu”
Dilekçede, “aramanın kapsamı ve arama kararının kim ya da kimler için verildiği konusunda bir sınırlamaya gidilmeyerek kimlerin ve ne aranacağı konusunda polise sınırsız bir yetki verildiği, arama izninin de bir ay gibi uzun bir süre için verildiği” ifade edildi.
“İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararının, CMK’nın 116 ve devamı maddelerine, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliğine ve temel hak ve özgürlükleri koruyan ulusal ve uluslararası hukuki güvencelere aykırı olduğu açıkça görülüyor.”
“Bu kadar geniş kapsamlı, Beyoğlu sınırları içindeki herkesi potansiyel suçlu ilan ederek aramaya maruz bırakabilecek bir karar verilemez, bu karar Anayasa’ya da aykırıdır.”
Dilekçede, mahkemenin kararını iptal etmesi talep edildi.
“Olağanüstü, rutin olmuş”
Başvurunun ardından ÇHD İstanbul Şubesi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasını okuyan avukat Gülvin Aydın, Ankara’da alınan benzer kararı da hatırlattı:
“Geçtiğimiz günlerde Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine bir mahkeme tarafından verilen ‘genel arama’ kamuoyunun gündemine OHAL olarak yansıdı.”
“Verilen kararın olağanüstü oluşu yetmezmiş gibi Ankara Emniyeti yaptığı resmi açıklamasında bu tür aramaların ‘rutin olduğunu’ belirtti.”
Tüm Türkiye’ye mi yayılacak?
Avukat Aydın şöyle devam etti:
“Ankara’daki arama kararının iptal edilmesinin üzerinden çok geçmeden bu kez benzer bir kararın İstanbul’un Beyoğlu ilçesi için alındığı ortaya çıktı. Ve bizler böylece uzun zamandır rutin ve sürekli işlemlerle bir olağanüstü hal rejiminde yaşadığımızı, bu rejimin giderek tüm Türkiye geneline yayılacağını öğrenmiş olduk.”
“Bu arama kararı, Beyoğlu’nda resmen olmasa dahi fiili olarak OHAL’in hayata geçtiğini gösteriyor. Bu durumun hukukla açıklanabilir, bağdaşabilir hiçbir yanı bulunmuyor.” (AS)