İstanbul Tabip Odası (İTO), İstanbul Barosu, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İMMMO) ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası'nın bir araya gelmesiyle oluşan İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu (İMOK), 12 Eylül'de yapılacak olan anayasa değişikliği referandumunda "Hayır" diyeceklerini açıkladı.
Meslek örgütleri, anayasa değişikliği paketini neden onaylamadıklarını gerekçeleriyle açıkladı.
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Samsun'da katıldığı MÜSİAD toplantısında "2-3 maddelik kanun çıkarır, meslek odalarını kapatırım" dediğini belirterek, şunları söyledi:
"Bunu diyen zihniyetle AKP iktidarının özdeşleştiğinden kaygı duyduğumuz için referandumda bütün üyelerimizi ve kamuoyunu bu anlayışla hesaplaşmaya çağırıyoruz. 100 bini aşkın üyesi bulunan meslek örgütleri olarak bizler hükümete karşı kamudan yana bir tutum takınarak demokrasi sınavından geçtiğimize inanıyorum."
İSMMMO Genel Saymanı Erol Demirel, İSMMMO adına yaptığı açıklamada, "Dün antidemokratik 12 Eylül Anayasası'na karşıydık. Bugünkü anayasa paketinin de değişime ayak uyduramadığını görüyoruz" dedi şöyle devam etti:
"Bize göre, yapılmak istenen değişikliklerle toplumumuzun özgürlükçü, demokratik ve eşitlikçi anayasa beklentileri rafa kalkacak. Yürütmenin yargı üzerindeki baskısı nedeniyle antidemokratik yasalar yürürlüğe konulabilecek. Bireyler, siyasi iktidarlar karşısında yargı güvencesine sahip olamayacak. 12 Eylül artığı YÖK, RTÜK gibi kurumlar ve Cumhurbaşkanının aşırı yetkileri ortadan kalkmayacak."
"AKP 12 Eylül'le hiç hesaplaşmadı"
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu adına konuşan Ateş Koç ise, anayasa paketinin toplumun tüm kesimlerini temsil etmediğini, siyasi bir partinin mutfağında hazırlandığı gerekçesiyle referandumda "Hayır" diyeceklerini söyledi.
Referandumun "12 Eylül darbesiyle hesaplaşma" gibi sunulduğunu belirten Koç, "Bu makyajlı, yalancı ve yanıltıcı bir önermedir. AKP, 8 yıl boyunca 12 Eylül kurumlarının hiçbiriyle hesaplaşmadı. Bu kurumlarla yalnızca hegomanyasını kurana dek çatıştı" dedi.
İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere de Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) "siyasi iktidarın hegomanyası altına girdiğini" savunarak, "ÖSYM'de de hırsızlar almış başını gidiyor" diye konuştu.
"Bazı hukukçular 'Evet' için çırpınıyor"
İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Demirbulak, anayasa paketini "yutturmaca" diye niteleyerek, bazı hukukçuların "evet diye çırpındıklarını" söyledi. Demirbulak, şunları söyledi:
"Hukukçu olursunuz ama hukukşinas olamazsınız. Gidiş, bir rejim değişikliğidir. Bu gidiş; erklerin tek elde toplandığı otokrasidir ya da diğer adıyla despotizmdir. Biz de 'Hayır' diyoruz."(BT)