Türkiye edebiyatının önemi feminist yazarlarından Duygu Asena, yarın İstanbul’da Kadın Eserleri Kütüphanesi’nde anılıyor. “Kadınların yaşam öyküleri, feminist pedagoji ve politika” başlıklı paneli Meral Özbek modere ediyor.
Panelde, akademisyen Prof. Dr. Fatmagül Berktay, “Yaşamak ve Yazmak Cesareti”, yazar Eser Köker, “Kadın yaşam öyküleri: Kız kardeşinin Yaşamını okuyarak yaşamı birlikte keşfetmek”, Handan Koç “Feminist ve Kadınca dergilerine dönemine bugünden bakmak” başlıklarında konuşacak. Ayrıca panelde, İpek Şahbenderoğlu, Melike Koçak, Zehra Çelenk, Neslihan Cangöz, Zeynep Gülru Göker de sunum yapacak.
Duygu Asena'nın edebiyata bakışı da konuşulacak
Kadın Eserleri Kütüphanesi’nden basına gönderilen açıklamada panelin amacı şöyle özetlendi:
“Kadınların gündelik yaşam öyküleri ile feminist pedagoji, eleştiri ve dayanışma arasındaki bağı dünden bugüne kamusal iletişim mecraları üzerinden, özellikle de 1980'lerin ve bugünün dergicilik ağırlıklı feminist yazınsal anlatı kültürü çerçevesinde ele almak. Kendisi de bir pedagog olan Duygu Asena'nın dergi ve romanlarında feminist pedagoji ve yaşam öykü ve anıların yeri; Asena'nın etkin olduğu 70'lerin sonundan itibaren kadın sorununun hangi farklı mecralarda, hangi içerik, sorgu ve anlatı biçimleriyle nasıl kamusallaştırıldığının haritalanması.
"1980'ler ve 2010'lara aynı anda baktığımızda, feminist özel-kamusal politikasının nasıl işlendiği, kadınların gündelik deneyimlerinin ifadesi ve yaşam öykü ve inşasında kendilik kurgusu, aile, evlilik, kadına baskı, şiddet, cinsellik ve feminist aktvizim gibi meselelerin hangi kamusal iletişim mecralarında, hangi süren-değişen gündem, ifade ve anlatı biçimleriyle düşünüldüğü, kimler tarafından kimlere nasıl sunulduğu ve tartışıldığının değerlendirilmesi amaçlanıyor”
- Tarih: 7 Aralık 2019 Cumartesi
- Saat: 13:00 – 18:30
- Yer: Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı
Duygu Asena hakkındaİlk yazısı 1972'de Hürriyet gazetesinde "şirin" imzasıyla yayımlandı. "Kadınca", "Onyedi", "Ev Kadını", "Bella", "Kim", "Negatif" dergilerini yönetti. Milliyet Cumhuriyeti Habertürk ve Vatan gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı "Kadının Adı Yok" 1988'de müstehcen bulunarak yasaklandı, beraat etti. Atıf Yılmaz kitabı filme çekti. Hep çok satanlar listesine sekiz kitap yazdı, çok sayıda ödül aldı. İstanbul'da doğdu. Ortaöğrenimini Kadıköy Özel Kız Koleji'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Pedagoji mezunu. |
(EMK)