İstanbul Film Festivali hafta sonu Lütfi Kırdar'da yapılan törenle başlarken sinemaseverler Emek sinemasının kapanmasını protesto ederek 29. kez zengin bir programla seyirciyle buluşan festivalden rol çaldı.
Açılış gecesinde kurgucu Mevlüt Koçak, aktör Kadir İnanır ve yönetmen Feyzi Tuna "sinema onur ödülleri"ni aldı. İtalyan yönetmen Marco Bellocchio'ya da "yaşam boyu başarı ödülü" verildi.
Kara komedilerinde aile, okul ve kiliseyi hedefe alan Bellocchio'nun son filmi Yenmek de festival programında.
16 gün sürecek festivalin gösterimleri Beyoğlu'nda Atlas, Yeni Rüya, Beyoğlu, Sinepop, Pera Müzesi sinemaları, Kadıköy'de Kadıköy ve Nişantaşı CityLife sinemalarında. Hafta içi gündüz seanları ve Türk filmleri 3,5 TL. Gala hariç diğer filmler tam 10, indirimli 7 TL.
Festival kapsamında atölye, sergi, parti, kısa film gösterimleri, sinema dersleri ve söyleşilerden oluşan bir dizi yan etkinlik de var.
İnsan hakları
Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğiyle insan hakları konusunda duyarlılık yaratan filmlere verilen Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE) için bu sene 11 film yarışıyor.
Nesli Çölgeçen'in göç arkaplanında anlattığı aşk hikayesi "Denizden Gelen" ve Tony Gatlif'in II. Dünya Savaşından Nazilerden kaçan Çingene bir aileyi takip ettiği "Özgürlük" bu bölümde.
Çocuk mönüsü
Uluslar arası festivallerden süzülerek programa giren üç film çocukları da festivalle tanıştırmak için fırsat.
Danimarka-İsveç ortak yapımı "Elma ve Elma Kurdu", Japon anime ustası Rintaro'nun son filmi "Sevimli Penguen" ve yedi yaşındaki Nathaniel'in fantastik maceralarını anlatan "Elenore'un Sırrı" beş yaş ve üstü için uygun.
Sınıf ve iktidar
Bertolt Brecht'in çömezi, Harold Pinter'ın dostu ve çalışma arkadaşı Joseph Losey programda yedi filmiyle arzı endam ediyor.
"Duygusal dengesizliğin, cinsel çıkmazların, dışlananların, şiddet dolu aşk öykülerinin yönetmeni" Losey, Amerikalı olmasına rağmen Avrupa sanat sinemasına damgasını vuran "büyük yönetmen"ler arasında sayılıyor.
Filmleri sinema yazarı Fatih Özgüven seçti.
Kızmak, düşünmek, gülmek için
Bu yıl Filistinli yönetmen Elia Suleiman'ın üç filmini de içeren bir özel bölüm var. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan bağımsız sinemacılar seçkisi, ufuk açıcı bir deneyim sunuyor.
Ayrıca, kültür başkenti ünvanı nedeniyle içinden İstanbul geçen filmleri bir araya getiren bir seçki de festival programında.
Sürünün dışında kalan filmleri biraraya getiren Mayınlı Bölge, toplumsal dönüşüm anlarına kamerayı çeviren NTV Belgesel Kuşağı ve "hayatı hafife alan" filmleri toparlayan Antidepresan bu yıl da festival programının bölümleri arasında.
Aynı şekilde Genç Ustalar da program da kendine yer buluyor; Yıllara Meydan Okuyanlar da.
Restore edilen "Selvi Boylum Al Yazmalım"ın gösterimi de Türk Klasikleri: Yeniden bölümünde yapılacak.(EÜ)