Deniz, İstanbul Cihangir’de sokakta yaşamak zorunda kalan, 45 yaşında trans bir kadındı. Beş yıla yakın süredir sokakta olan Deniz, gideceği hiçbir yer olmadığı için kaldırımlarda, apartman aralarında yatıp kalkıyordu.
Kaos GL’den Yıldız Tar’ın haberine göre, mahalleli, Deniz’e destek olmak ve barınma sorununu çözmek için çok uğraştı. Ancak bir yandan Deniz’in sağlık sorunları da arttı ve Cumartesi günü (11 Şubat) Deniz sokakta ölü bulundu. Polis geldi, Deniz’i götürdü. Deniz’den geriye ona yardım etmeye çalışan mahallelinin acısı ve işlemeyen devlet sistemine öfkesi kaldı.
Mahalle halkından Seda Yılmaz, Deniz’i ve neler yaşadıklarını KaosGL.org’a anlattı. Yazdan beri Deniz’i kendi mahallelerinde görmeye, onla konuşmaya, sorunlarını çözmeye çalıştıklarını söyleyen Yılmaz yaşananları şöyle anlattı:
“Beni travestiyim diye istemiyorlar”
“Bir süre sonra sağlık sorunları baş gösterdi. Daha sık konuşur olmaya başladım. Trajik ve üzücü bir olay olmasından ziyade ne kadar politik olduğunu vurgulamak istiyorum. Buradaki komşularla hiçbir şey yapamadığımız için çok üzgünüz ama bizi aşan bir durum vardı. Devletle, kurumlarla çözülmesi gereken bir şey. En son konuşmamızda ‘Beni travestiyim diye istemiyorlar’ dedi mesela.
“Twitter’da çağrı yaptım. Bilmiyordum tam ne yapılması gerektiğini. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal hizmetlerine ulaştım. Sosyal hizmetlerden biri aradı.
"Çok ilgililerdi, hangi ismiyle hitap edilmesine kadar sordular. Geldiler de buraya ama kimliğindeki cinsiyetiyle cinsiyet kimliği eşleşmediği için kadın sığınaklarına kabul edilmedi. Erkeklerin de gidebildiği evsizler için olan yerlere de kendisi daha önce kötü muamele gördüğü için gitmek istemedi haklı olarak.”
TIKLAYIN – Haberin tamamını okuyun
Türkiye'de LGBTİ+ hakları
ILGA Europe’un 2009’dan beri her sene yayımladığı Rainbow Map’in 2022 verileri paylaşıldı. Ocak-Aralık 2021 arasında 49 Avrupa ülkesinde LGBTİ+ haklarının durumunu inceleyen araştırmada Türkiye 4 yıldır olduğu gibi bu yıl da 48. sırada. Listenin son sırasında ise Azerbaycan yer alıyor.
Listenin ilk 3 sırasında sırasıyla Malta (yüzde90), Danimarka (yüzde74), Belçika (yüzde72) yer alıyor. İsveç, Lüksemburg ve Norveç de yüzde68 puanla bu ülkeleri takip ediyor.
Listenin son beşinde ise Belarus (yüzde12), Ermenistan (yüzde8), Rusya (yüzde8), Türkiye (yüzde4) ve Azerbaycan (yüzde 2) yer alıyor.
Raporda tüm Avrupa ülkelerinin ortalaması yüzde 38’ken, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalaması ise yüzde 48 oldu.
2009 yılında beri yayınlanan raporlara göre, Türkiye’nin puanı 2015 yılına kadar yüzde 14-15 bandındaydı. 2015 yılında yüzde 12 puana gerileyen Türkiye, 2016, 2017 ve 2018’de yüzde 9, 2019’da yüzde 5, 2020’den beri de yüzde 4 puan alarak listenin son sıralarında yer aldı.
Türkiye detayları
Raporun içinde yer alan Türkiye bölümünde, Türkiye’de 2021 yılında için gerçekleşen LGBTİ+ hak ihlalleri detaylıca anlatılıyor.
Üç sayfalık Türkiye raporunda LGBTİ+ mültecilerin Türkiye’deki durumu, Süleyman Soylu ve diğer siyasilerin LGBTİ+ hakları konusunda söylediği ayrımcı sözler, Ebrar Karakurt’a yöneltilen ayrımcı medya ve sosyal medya kampanyası gibi birçok başlık yer aldı.
Raporda aynı zamanda Boğaziçi eylemlerine de detaylıca yer verildi. Bunların yanında raporda Boğaziçi eylemleri, İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çıkması, Onur Haftalarında yaşanan yasaklar ve Küçük Bayram Sokak’taki kolluk tacizi de raporda yer aldı.
ILGA Europe’un raporda Türkiye’ye sunduğu öneriler arasında anayasada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin tanınması, eşitlik eylem planlarına LGBTİ+’ların dahil edilmesi, toplanma ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması ve LGBTİ+ hak savunucularının devlet tarafından korunması var.
Rapor neye göre hazırlanıyor?
Rapor oluşturulurken değerlendirilen kriterler eşitlik ve ayrımcılık yapmama, aile, nefret suçu ve nefret söylemi, yasal cinsiyet tanıma, interseks vücut bütünlüğü, sivil toplum alanı ve iltica olarak sıralanıyor.
TIKLAYIN – Araştırmanın tamamına ulaşın
Araştırmanın Türkiye sayfasına buradan, Türkiye raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
(EMK)