İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) “Türkiye Değerini Katlıyor” araştırmasına göre, yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine ilgisinin nedeni varlıkların değerinin artışı.
Buna göre;
- İstanbul'da 2001 ekonomik krizinden sonraki dönemde altın fiyatları 3.5 kat, enflasyon 3 kat arttı ama birçok semtte konut fiyatları 7 ila 20 kat arasında değer kazandı.
- Özelleştirme ve özel sektör ortaklıklarına akın eden yabancıların İstanbul’a konuşlanması milyarlarca dolarlık yeni ofis inşaatlarını beraberinde getirdi. Ofis kiralarında dolar bazında son 3 yılda yüzde 120’ye varan artışlar yaşandı.
"İşgücü yetiştirilmeli"
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan bugüne kadar gelen sermayenin birleşme ve satın almalarla ülkeye giriş yaptığını bundan sonra sıranın sıfırdan yatırım olması gerektiğini söyledi.
Arıkan, bu yaklaşımın, kalifiye işgücüyle desteklenecek eğitim programlarıyla birlikte Türkiye'yi "dünyanın en büyük üretim merkezlerinden biri yapacağını" belirtti.
Emlak, enerji, özelleştirmeler
Raporda yer alan bazı veriler şöyle:
- Şirinevlerde 2001’de metrekaresi 82 dolar olan 85 metrekare bir ev 7 bin YTL’den alıcı bulabiliyorken, aynı bölgede 80 metrekarelik bir ev bugün 125 bin YTL. Suadiye, Kartaltepe, Maltepe, Maslak, Bahçelievler-Soğanlı bölgeleri de değeri 16-18 kat arasında arttığı gözleniyor. Devlet de elindeki arazileri milyonlarca dolara satışa çıkarıyor. Bunlar arasında büyüklüğü açısından en dikkat çekici iki örnek Zincirlikuyu’daki Karayolları ve Levent’teki İETT Garaj ihalesi.
- Enerjide 2020 yılına kadar 100 milyar doları elektrikte olmak üzere 128 milyar dolarlık bir yatırım ihtiyacı olduğu belirtiliyor.
- Hesaplamalara göre 2007 sonu itibariyle son 5 yılda yapılan birleşme ve satın alma 75 milyar dolar oldu. Bunun 71 milyar doları son 3 yılda yapıldı. En büyük birleşme ve satın almalar finans kesiminde yaşanırken özelleştirmeler yoluyla son 5 yılda 22 milyar dolar kaynak sağlandı.(EÜ)