Her şehirde artan trafikte bisikletle ulaşım hakkını savunan ve bisiklete ilgi duyan insanların bir araya geldiği Don Kişot Bisiklet Kolektifi'nin üyesi Alper Atmaca'yla İstanbul'da bisikletli hayatı konuştuk.
Hemen hemen tüm şehirlerde her gün daha da artan yaya ve araç trafiğine alternatif bir çözüm üreterek işe ya da okula bisikletle gitme kararı alan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Buna karşın şehrin planlamasında bisikletlilerin ihtiyaçlarının gözetilmemesi, bisiklet yollarının yaya yollarından çalınarak yapılması bisiklet kullananların yanında yayalara da işkence olarak dönüyor.
İstanbul'da bisiklet yollarının az olmasından daha da büyük sıkıntılar ise; yayalar ve çoğu zaman park halindeki motorsikletler tarafından işgâl edilen bisiklet yolları, bisikletlileri adeta kara delik gibi içine çeken yanlış döşenmiş mazgallar ve her geçen gün katlanarak artan araç trafiği.
"Eşitlikçi ve paylaşımcı bir dayanışma yumağı"
Bisiklet sürmeyi özendiren, mümkün hâle getiren ve savunan etkinlikler düzenleme amacıyla yola çıkan Don Kişot Bisiklet Kolektifi, tüm bu olumsuzluklar içinde kendi deyimleriyle "her tür ayrımcılıktan ve hiyerarşiden uzak, eşitlikçi ve paylaşımcı bir dayanışma yumağı" oluşturma çabasında.
Fotoğraf: Yağmur Karagöz/bianet
Toplu taşıma çilesi
Kolektifin aktif üyelerinden Avukat Alper Atmaca, bisiklet sürücülerinin İstanbul trafiğindeki halini "Kulaklığınızı takıp kafanızda başka şeyler düşünerek bir yerden bir yere huzur içinde gidebileceğiniz bir sürüş hali yok" diye tanımlıyor, ayrıca bisikletle toplu taşıma araçlarına binmenin zorluğuna vurgu yapıyor. (ÖM/MB/CD/AÖ)
Türkiye'de bisiklet kullanımı yüzde 5Uşak Üniversitesi Sosyal Bilgiler Eğitim Platformu'nun internet sitesinde yer alan bilgiye göre Türkiye'de bisiklet kullanımı yüzde 5 gibi düşük bir oranla ifade ediliyor ve yaklaşık olarak her yıl 1 milyon bisiklet satıldığı belirtiliyor. Türkiye'de bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için, "dünyanın en bisiklet dostu şehri" unvanını kazanan Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın sistemi hedefleniyor. 2016 yılı itibariyle Kopenhag'da araç sayısı 252 bin 600 iken bisiklet sayısı 265 bin 700'dü. Bisiklet Endüstrisi Derneği'nin 2017'de İstanbul'daki bin kişiyle yaptığı anket sonucuna göre ise katılımcıların yüzde 4'ü "sadece ulaşım amaçlı bisiklete biniyorum" derken, yüzde 42'si ise "sadece spor amaçlı kullanıyorum" diyor. Her iki amaçla da bisiklete binenler yüzde 54. |
*Bu haber 13-20 Mayıs "Gazeteciler İçin Yeni Medya Atölyesi" katılımcıları Öykü Madenlioğlu, Murat Beyaz ve Cemre Demircioğlu tarafından hazırlanmıştır.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan programda, Aralık sonu itibariyle sekiz atölye 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi: Gazeteciler İçin Yeni Medya, Gazeteciler İçin Haber, Kürtçe Habercilik ve Çeviri, Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, Çevre ve Kent Haberciliği, Yargı Haberciliği. 2019 Şubat ayında (11-18 Şubat - 20-27 Şubat) iki "Temel Gazetecilik Atölyesi" programı, 27-28 Nisan'da da iki günlük Kürtçe Habercilik ve Çeviri Atölyesi gerçekleştirildi. Mayıs ayı programı kapsamında Dijital Güvenlik Atölyesi ve Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi ve Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi gerçekleşti. Atölye BİA 2019 yılı programı temel ve tematik habercilik atölyeleri ile devam ediyor. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.