Halkevleri'nden, İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi ve üniversiteli kadınlar yaptıkları basın açıklamaları ile kadınlara yönelik ayrımcılığa dikkat çekti. İstanbul 8 Mart Platformu üyesi kadınlar ise 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesini istedi. Dünya Kadınlar Günü'nü Bağcılar, Şişli ve Büyükşehir belediyeleri de çeşitli etkinliklerle kutladı.
Halkevci Kadınlar: Güvenceli iş, kreş, sağlık ve sığınmaevi
Halkevci Kadınlar, Taksim Meydanı'nda bir basın açıklaması yaparak güvenceli iş, kreş, sağlık hizmetlerine erişim ve sığınma evi istedi. "Güvenceli iş, kreş, sağlık hakkı, sığınma evi - Dört acil şart için kadınlar el ele mücadeleye" yazılı pankart açan kadınlar, "Kreş hakkımız, söke söke alırız", "Kimsenin namusu olmayacağız" sloganları attı.
İHD: Şiddetsiz, yaşanılır, sömürüsüz bir dünya
İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi kadınlar Galatasaray Meydanı'nda "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun" yazılı pankart açıp basın açıklaması yaptı. Seza Mis Horus, Türkiye'deki namus cinayetlerine dikkat çekti; "Şiddete, sömürüye, eşitsizliğe karşı mücadelemizi daha görünür kılmak için meydanlardayız. Belki bir gün asıl mağdur olan, mağduriyeti üzerinde konuşma ve sorunu çözme gücüne sahip olur ve yaşanan trajediler sona erer" dedi.
Üniversiteli Kadınlar: Evde, işte, üniversitede emeğimiz sömürülüyor
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü önünde toplanan Üniversiteli Kadınlar, "Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir", "Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor" sloganları attı. "Erkek devlet, polis şiddetine son", "Kadın, yaşam, özgürlük", "Kimsenin namusu değiliz" pankartları taşıyan grup Türkçe ve Kürtçe olarak basın açıklaması yaptı.
Kadının namus adı altında mülkleştirildiğini, tacize uğradığını belirten açıklamada, "Fabrikalarda, atölyelerde, taşeron şirketlerde emeğimiz hiçe sayılarak daha ucuza çalışıyoruz. Tabii bir de doğuştan sahip olduğumuz ev kadınlığı görevimiz var, görünmeyen emeğimiz" denildi.
8 Mart resmi tatil olsun
İstanbul Valiliği ve İstanbul Üniversitesi önünde ayrı ayrı eylem yapan 8 Mart Kadın Platformu üyeleri ile üniversiteli kadınlar, 8 Mart'ın resmi tatil olmasını istedi. 8 Mart Kadın Platformu üyesi kadınların eylemi, İstanbul Valiliği önündeydi. "Yaşasın 8 Mart" "Kadına özgürlük" sloganları atan grup adına Eğitim-Sen 3 Nolu Şube Sekteri Özlem Noyan, "Biz kadınlar 8 Mart'ı ya üç gün önceden kutluyoruz ya da sonradan. 8 Mart'ın resmi tatil ve ücretli izin günü olması için daha çok mücadele etmek, daha örgütlü olmak zorundayız" dedi.
Bağcılar'da kadınlara 10 bin sümbül
Bağcılar Belediyesi, Halk Sarayı'nda "Medyada Kadına Bakış" konulu bir panel düzenledi. Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, "kadınların toplumu yetiştirdiklerine" dikkati çekerek, belediye olarak kadınlara büyük önem verdiklerini söyledi. Başkan Çağrıcı ayrıca eşi Emine Çağrıcı ile birlikte Çarşı Caddesi ve Güneşli Meydanı'nda kadınlara sümbül dağıttı. Etkinlikte, toplam 10 bin sümbül dağıtıldı.
Şişli'de 10 kadının portrelerinden duvar anıtı
Şişli Belediyesi, Şişli Prof. Nurettin Mazhar Öktel Sokak'ta Cumhuriyet'e öncülük eden onlarca kadını temsilen 10 kadının portrelerinden duvar anıtı yaptı. Anıtta, öğretmen Refet Angın, tiyatrocu Afife Jale, pilot Sabiha Gökçen, bakan Prof. Dr. Türkan Akyol, güzellik kraliçesi Keriman Halis Ece, ressam Müfide Kadri, Prof. Halet Çambel, opera sanatçısı Semiha Berksoy, doktor Safiye Ali ve kadın hakları savunucusu Nezihe Muhiddin'in portreleri yer alıyor.
Büyükşehir Belediyesi "Doğunun Kadınları" paneli düzenledi
Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, Suriyeli Şair Maram Al Masri ile Arap Yazar ve Edebiyat Eleştirmeni Salma Jayyusi konuşmacı olarak katıldı. Suriyeli Şair Maram Al Masri, istekleri ve sorunları hakkında yazan kadınları çok takdir ettiğini, yazmanın gerçek olaylara ve empatiye dayalı olduğunu anlattı.
Arap yazar ve edebiyat eleştirmeni Salma Jayyusi de, birbirine komşu olan İslam ülkelerinde kültürel, siyasi ve ekonomik anlamda bütünlük olmadığını belirtti, bu bütünlüğün sağlanması için dönemin uygun olduğunu söyledi.