ÇAG ön seçimi bugün (19 Eylül) yapılırken kadın aday adaylarından avukat Filiz Kerestecioğlu yüzde elli kadın kotasını bianet'e anlattı.
Kerestecioğlu, "Hayatın her alanında olduğu gibi bu alanda da avukatlarda erkek egemen anlayış hakim olabiliyor ve bu nedenle mücadele etmek gerek. Yüzde elli kadın kotası Genel Kurula da canlılık getirecek bir gelişme. ÇAG zaten farklı renkleri ve sesleri barındıran bir oluşum" dedi.
Ön seçimini gerçekleştiren diğer bir grup ise Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu. Başkan adayları İstanbul Baro Başkanı avukat Kazım Kolcuoğlu olan grubun kadın kotası yokken yönetim kurulunda sadece bir kadın avukat var.
Kerestecioğlu: Kadın kotası ÇAG'nin demokratik tutumunu gösteriyor
Yüzde 50 kadın kotasının kabul edilmesini nasıl başardıkları sorusunu Kerestecioğlu, "Uzun yıllara dayanan birikimin bir sonucu" diyerek cevaplandırıyor.
"ÇAG farklı sesleri ve renkleri taşıyan bir grup. Kadınların da uzun süredir bu grup içerisinde bir mücadelesi var. Örneğin İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi'nin (KHUM) kuruluşu ÇAG içerisinden kadınlar tarafından gerçekleştirildi. Bu nedenle uzun yıllar süren birikimin sonucu bu gelişme."
Kerestecioğlu işin en güzel tarafının özellikle yüzde elli kota uygulaması önerisini genç kadın avukatların yapması olduğunu söylüyor.
"Genç kadın meslektaşlarımızın yüzde elli kota uygulamasının lehine çok anlamlı bir konuşma yaptılar. ÇAG Genel Kurulunda çoğunluk tarafından kabul edildi."
"Aslında her alanda uygulanan ayrımcılık avukatlar arasında olmayacak diye bir şey söz konusu değil" diyen Kerestecioğlu, kadın avukatların temsil imkanları bulmalarına rağmen yeterli olmadığını düşünüyor.
Avukat Kerestecioğlu, İstanbul Barosu Genel Kurul seçimlerine de canlılık getireceğini düşündüğü kota uygulamasının aynı ÇAG grubunun demokratik yapısını da gösteren bir tutum sergilendiği kanısında.
Avukat Yücel Sayman döneminde ÇAG'da uygulamanın nasıl olduğunu Kerestioğlu şöyle anlatıyor:
"KHUM Sayman döneminde kuruldu. Hatta bir proje olarak ben önermiştim. Önce 23 kadın olarak başladık bu işe. O dönem herhangi bir engelle karşılaşmadık. Sayman'ın tavrı çok olumluydu. Fakat hayatın her alanında olduğu gibi bu alanda da avukatlarda da erkek egemen anlayış hakim olduğu için ister istemez bir mücadele yürütmek zorunda kalıyorsunuz. O dönemde de yaşamıştık".
KHUM'de yer alan kadın avukatlar, merkezin temel ilkelerine aykırı şekilde kararlar alarak merkezin amacını gerçekleştirmesine engel olmaya çalışan baro yönetimine karşı iki dönemdir tek başına mücadele ediyordu.
Kerestecioğlu örnek olarak neden sadece kadın avukatların nöbet tutması gerektiğini, tecavüze, tacize uğrayan bir kadının da onlara başvurabileceğini ve belki erkek avukatlarla konuşmak istemeyebileceğini, böyle bir durumun sadece hukuk bilmekle kafi olmadığını anlattıklarını söyledi.
"Hem kadın avukatlar için hem de kadınlar için faydalı olacak"
Kerestecioğlu o zamandan günümüze bu sorunları aştıklarını, en azından mücadele ettikleri konuların her geçen gün daha da azaldığını ifade etti.
Yüzde elli kadın kotasının ne gibi farklılıklar getireceğine dair Kerestecioğlu umutlu:
"Örneğin baronun tüm merkez ve komisyonlarında toplantılar genellikle 18:00 civarında yapılır. Kadın avukatlar varsa çocuklarına bakmaları gerektiği için o toplantılara katılamaz. Çözüm olarak dönüşümler sağlanabilir. Baroda çocuk odası oluşturabilir. Böylelikle kadın avukatlar da toplantılara katılabilir."
Kerestecioğlu yüzde elli kadın kotasının sadece avukatlara değil kadınlara pek çok yarar sağlayacağı kanısında.
"KHUM'nin işlevsizleşmişti" diyen Kerestecioğlu merkezin bundan böyle şiddet mağduru kadınlara ya da kadının, kadın haklarının özgürleşmesine yönelik olan çalışmaları yürütmesinin mümkün olacağını ve böylelikle gerçek işlevini kazanabileceğini söyledi.
KHUM'nin de bir proje olduğunu, amacına ulşaştığını ancak daha iyi olabilecekken kavram olarak içinin boşaltıldığını söyleyen Kerestecioğlu ilk iş olarak seviyesizleşen eğitimlerin eski kalitesine yükseltileceği bilgisini verdi.
Kerestecioğlu "Çok sayıda yeni proje getirilecek. Çünkü bu konularda çalışan pek çok kadın avukat aday var ve onlar seçilirse çok olumlu çalışmalar olacak" dedi.
ÇAG bugün yaptığı ön seçimde Yönetim Kurulu için adaylar arasında yedi kadın adayı var: Av. Kerestecioğlu, Av. Hülya Gülbahar, Av. Doç. Dr. Şükran Şıpka, Av. Arzu Becerik, Av. Oya Ersoy, Av. Ümmühan Sertdemir, Av.Arzu Şahin.
ÇAG'ın diğer kadın adaylarıysa şöyle:
Disiplin Kurulu'nda; Av. Evren İşler Tan, Av. Ayşenur Bahçekapılı.
Denetleme Kurulu'nda; Av. Seyhan Çoban Wıles, Av. Selvihan Cengiz , Av. Filiz Erceylan, Av. Ruken Süphandağ Ünüvar.
Yaltı: Pozitif ayrımcılık gütmüyoruz
İstanbul Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, Seçim Kurulu'ndan avukat Başar Yaltı'ya kadın kotası uygulayıp uygulamadıklarını sorduk.
Yaltı'nın cevabı şöyle:
"Biz pozitif ayrımcılık gütmüyoruz. Ön seçimi kazanan bir kadın avukat var"
Temsiliyette kadın çoğunluğunu nasıl sağlamayı düşündüklerini sorusuna Yaltı "Dört kontenjan kullanılacak. 'Kadın kotası' diyorsunuz ya belki o aşamada bir öncelik düşünülebilir" diye cevap verdi.
Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'nun 16 Eylül'de yaptıkları seçimle başkan adayları avukat Kolcuoğlu oldu.
Yönetim Kurulu adaylarıysa şöyle: Av. Berrin Adıyaman, Av. Hüseyin Özbek, Av. Muammer Aydın, Av. Zeki Yıldan, Av. Mehmet Nuri Karahan, Av. Lütfi Topraç.
Kadın üye sayıları oldukça fazla olan baroların iki yılda bir gerçekleşen genel kurulları tüm barolarda bu yıl 13-14 Ekim'de yapılacak.
Baroların yönetim kurullarında başkan ve on üye, disiplin kurullarında başkan ve dört üye, denetleme kurullarında ise üç üye bulunuyor.
İstanbul Barosu Genel Kurulu'na katılacak diğer gruplarsa Çağrı Avukatlar Grubu, Hukuk Grubu, Hukukun Üstünlüğü Grubu ve Yeni Oluşum Grubu. (EZÖ)