İstanbul Barosu üyesi yaklaşık 100 avukat bugün öğle saatlerinde Beyoğlu, İstiklal Caddesi'nde bir eylem düzenleyerek Adalet Bakanılığı'nca zorunlu müdafilik ücretlerinin ödenmemesi ve önerilen hizmet giderlerinin düşüklüğünü bir basın açıklamasıyla protesto ettiler.
Avukatlar, sorun düzelene kadar İstanbul'un çeşitli bölgelerinde görev yapmama kararı aldıklarını açıkladılar.
Basın açıklamasını okuyan İstanbul Barosu başkanı avukat Muammer Aydın, içinde bulundukları yoğun çalışma koşullarına karşılık Adalet Bakanlığı'nca kendilerine zorunlu aldıkları davaları izlerken yaptıkları ulaşım gibi harcamalar için önerilen 1,5 TL'lik hizmet giderini "alay eder gibi" diye değerlendirdi ve şöyle dedi:
"Adalet Bakanlığı avukatların zaten cüzi olan ücretleri ve hizmet giderlerini ödememekte, binlerce hukukçuyu ve meslek örgütümüz baroları sorunların çözümünde muhatap dahi kabul etmemektedir. Tüm bunlar siyasi iktidarın savunma makamına, savunma hakkına ve avukatlık mesleğine olan yaklaşımını yansıtmaktadır." dedi.
Aydın'ın verdiği bilgiye göre, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) çerçevesinde barodan atanan avukatlar 24 saat nöbet esasına göre çalışıyor; ağır cezadaki davalar için 452, asliye cezadakiler için 248 ve sulh cezadaki davalar için de 226 TL brüt ücret alıyor. Aydın, bu ücretlerin yarısının vergi olarak kesildiğini, ücretler bir yıldır ödenmezken verginin peşin olarak alındığını ekledi.
Aydın, zorunlu müdafilikten esas olarak yoksulların yararlandığını hatırlattı.
Basın açıklamasının ardından avukatlar İstanbul Barosu'ndan Taksim Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında "Direne direne kazanacağız", "Avukat yürüyor, bakan uyuyor", "Savunma hakkı kısıtlanamaz" sloganları atıldı.(EG/EÜ)