Üç avukatın işten çıkartılması kararını 28 Aralık 2002'de alan Baro yönetimi, söz konusu kararı avukatlara kendisi açıklamak yerine baro müdürü aracılığıyla tebliğ etti, avukatlara kararla ilgili herhangi bir gerekçe sunulmadı. İşten çıkartılan avukatların yerine Şevki Şimşek ve Ahmet Emre Karagöz getirildi.
100 kişiden 3'ü avukatıyla görüşebiliyor
İşten çıkarılan avukatlardan Metin İriz, gelişmeler nedeniyle CMUK çalışmalarının aksayacağını söyledi.
"Baro yönetimi, kısa bir süre önce Demokratik Mücadele Birliği çalışanının gözaltına alınmasıyla ilgili yakın başvurusu üzerine yaptığımız avukat atamasını bile soruşturdu" diyen İriz, şöyle konuştu:
"Biz, CMUK Servisi olarak yasalara dayanarak, gözaltındaki kişilerin avukatla temasını sağlamaya çalışan bir sistem kurmaya çalıştık. Biliyoruz ki, İstanbul'da gözaltına alınan her 100 kişiden sadece 3'ü avukatla görüşebiliyor. Ya kişi avukat hakkı olduğunu bilmiyor ya da polis kişiye böyle bir hakkı olduğunu hatırlatmıyor. Bir bakıma gözaltına alınanlar tecritteler. Biz de, gözaltına alınan kişilerin yakın başvurusu üzerine, söz konusu kişinin avukat isteyip istemediğini soruyoruz."
İriz, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve siyasi partilerden gelen avukat taleplerinin önünün kesilebileceğini öne sürdü.
"Çağdaş Avukatlar Grubu" toplanıyor
Çağdaş Avukatlar Grubu Yürütme Kurulu bugün (Çarşamba) toplanarak, avukatların işine son verilmesini konusunu görüşecek, işten çıkarmalara karşı ne yapacaklarını tartışacak.
"Eren Keskin'e 1 yıl meslekten men"
İstanbul Barosu'nun 20 Ekim 2002'de yapılan Olağan Genel Kurulu'nda "Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu" adayı Kazım Kolcuoğlu baro başkanlığına getirilmişti. Kolcuoğlu'nun başkanlığındaki yeni yönetim, İHD Genel Başkan Yardımcısı Eren Keskin'i İstanbul DGM'de 7 yıl önce aldığı bir ceza nedeniyle "1 yıl süreyle meslekten men" ile cezalandırmıştı. (BB)