İstanbul Barosu Yönetim Kurulu, Beştepe'de yapılan yeni Adli Yıl açılış törenine katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun başkanlığının yeniden değerlendirilmesi için delegeleriyle toplantı kararı aldı.
2 Eylül’de Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törene, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak 43 baro katılmazken, TBB Başkanı Feyzioğlu törene katılmıştı.
Feyzioğlu törende, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Adalet Bakanımızın yadsınamaz destekleriyle, ilgili her kesimin katkılarıyla hazırlanmış olan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde sorunlarımızın önemli bir kısmının çözümüne yer verilmiştir” derken, aynı törende Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise protestocu barolarla ilgili "Bir takım barolar adli yıl açılışını provoke ediyor" ifadelerini kullanmıştı.
Feyzioğlu’nun törene katılmasının ardından İstanbul Barosu Yönetim Kurulu bugün (4 Eylül) internet sitesinde TTB'nin Olağanüstü Genel Kurul'a çağrılmasına ilişkin delegeleriyle toplantı yapacağını duyurdu.
TIKLAYIN-Barolardan TBB'ye Olağanüstü Genel Kurul Çağrısı
İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, toplantı kararına ilişkin bianet'e şunları söyledi:
“TBB’nin hiyerarşik üstünlüğü yok”
"Türkiye'de barolar, Anayasa'nın 204. Maddesi'ne göre; Yürütme'nin başı sayılan Sayın Cumhurbaşkanı'nın olduğu mekânda Adli Yıl açılışının yapılmasına ilişkin tepkilerini ortaya koydu.
Hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı bağlamında ciddi tartışmalar gündeme geldi. Bu tartışmalara ve baroların ortaya koyduğu tepkilere rağmen Birlik Başkanımız Sayın Metin Feyzioğlu, TBB’nin, barolara hiyerarşik üstünlüğü olmamasına rağmen toplantıya katılmayı tercih etti.
“Sorun sadece bununla kısıtlı değil. Bunun bir arka planı da var. İstanbul Barosu delegeleri olarak 2017 yılında Sayın Metin Feyzioğlu’nu bugün ifade ettiği çizgisi nedeniyle değil, farklılıklar olsa da o gün ifade ettiği çizgisi nedeniyle seçtik.
“Eksen kayması var”
“Ancak geldiğimiz noktada çizgisinde bir eksen kayması tespit ettik. Bu tespitten, ziyade görevini yaparken sürekli iktidar dilini kullandı. Bu sadece bir fikirsel dönüşüm, görüş değiştirme ile ilgili bir değerlendirme değil, bizim yaptığımız görevle ilgili bir tablodur.
“Avukatlık Kanunu 76. ve 95. maddeleri, barolara; hukuk devletini, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumak, hak ihlalleri karşısında tavır almak gibi bir görev yüklüyor. Fakat iktidarı dilini kullanarak, ortaklaşarak veya bir araya gelerek insan hakları mücadelesi yapabilmek mümkün değil.
“TBB’nin değerlendirmesi gerekiyor”
“Bu nedenle geldiğimiz noktada Metin Feyzioğlu’nun çizgisi bizim açımızdan baroların, barolar birliğinin görevini artık yapamayacağını gösteriyor.
“Bütün bunlardan kaynaklı olarak bugün delegelerimizle yapacağımız toplantıda Metin Feyzioğlu’nun bugünkü çizginin değerlendirmesini yapacağız. TBB Genel Kurulu’nun da yeni bir değerlendirmeye ihtiyacı bulunduğunu düşünüyoruz.” (RT)
Fotoğraf:Anadolu Ajansı