İstanbul Barosu yeni adli yılın başlaması ile ilgili yazılı basın açıklaması yayınladı.
Baronun açıklamasında, “yeni adli yıla avukatların kaygı ile başladığı” belirtildi, olağanüstü halin “fiili bir rejime dönüştürüldüğü” ifade edildi.
“OHAL+KHK rejimi muhaliflerin sindirilmesi amacıyla kullanılıyor”
İstanbul Barosu’nun açıklaması özetle şöyle:
“Alçakça sortilerle başlatılan darbe girişiminin önlenmesinden sonra ilan edilen OHAL, amacını gölgede bırakarak, hukuk devleti iddiasını köreltecek boyuta vardırıldı.
“KHK’lar eliyle TBMM işlevsiz kılınıyor. Terörle mücadele için ilan edilen OHAL+KHK rejimi ile elde edilen ‘sorumsuzluk’, muhalif unsurların sindirilmesi amacıyla kullanılıyor. Aylarca bir türlü hazırlanamayan iddianamelerle, ‘burun sürtme cezaları’ verilebiliyor.
“Anayasa Mahkemesi, varlık nedeni olan anayasal denetimi reddederek, demokratik rejimi güvencesiz kılabiliyor. Evrensel hukukun genel kabule ulaştırdığı; adil yargılanma, adalete erişim, hukuk güvenliği ve lekelenmeme kavramları yok sayılıyor.”
“Yargı, siyaset stratejilerinin uygulama alanı oldu”
“Yargı, siyaset stratejilerinin uygulama alanı olarak kullanılıyor. Yargıç teminatı ve savcı güvencesi, tayin ve soruşturmalarla ortadan kalktı.
“Özel Görevli Mahkemeler, yerini Sulh Ceza Hakimliklerine bıraktı. Fiili görevlendirmelerle, yetkileri özelleştirilen Mahkemeler açılıyor.
“Anayasa ve Ceza Yasalarının açık hükmüne rağmen, yargıya talimat niteliği taşıyan cümleler, fütursuzca kurulabiliyor.”
“Savunma hakkı yok sayılıyor, işkence sesi duyuluyor”
“Cezaevinde avukat görüşmeleri, kamu görevlileri eşliğinde ve kamera görüntüleri altında yapılıyor. Avukatın, yasalarla güvence altına alınan ve yurttaşı korumayı amaçlayan, sır saklama yükümlülüğü yok sayılıyor.
“Avukatların soruşturma dosyalarına erişimleri engelleniyor. FETÖ mensubu oldukları iddiası ile görevden alınan hakim ve savcıların yıllarca protokol kapısından içeri alındığı adliyelere, avukatlar ancak aranarak girebiliyor.
“Avukatın duruşma salonundan zorla çıkarılması, müdafilikten men edilmesi gibi yeni düzenlemeler getirilebiliyor.
“Yine işkence ve kötü muamele sesleri duyuluyor.”
TBB: Sırf alkışlamak gitmeyiz
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu da adli yıl açılış törenine dinleyici olarak davet edilmesiyle ilgili dün yaptığı açıklamada, “Biz gerçek sorunların hiç kimseden çekinilmeksizin konuşulmadığı bir yere sırf alkışlamak için gitmeyiz” demişti:
“Üç yıl öncesine kadar Türkiye'de çok doğru ve sağlıklı bir yargısal gelenek vardı. Yargıtay Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği, yargının sorunlarını, devleti yönetenler ve yönetmeye talip olanlar önünde konuşurdu. Söylediklerimizin doğruluğundan rahatsız olanlar, sudan bahanelerle bu konuşmanın dayanağı olan kanun maddesini değiştirdiler.
"Yine de kanunda açık hüküm olmasa da uygulama devam edebilirdi. Ancak Yargıtay siyasi iktidarın dediğini yapmayı tercih etmiştir. Bizi Adli Yıl açılışına konuşmacı olarak değil, dinleyici olarak davet etmiştir. Anlaşılan kendi kendilerine konuşup, kendi kendilerine dinleyecekler. Doğruların söylenmesinden ve duyulmasından bazıları memnun olmuyor demek ki.” (AS)