Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Barosu’nun yöneticileri hakkında, ölüm orucunda yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik’in fotoğrafının baro binasına asılması gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ölüm orucu eyleminin 238. gününde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik’in fotoğrafının İstanbul Barosu binasına asılmasını gerekçe göstererek, Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında soruşturma başlattı.
Başsavcılık, önce İstanbul Barosu’ndan baro yöneticilerinin isimlerini istedi, ardından aralarında İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun da olduğu 11 baro yöneticisini ifadeye çağırdı.
Cumhuriyet gazetesine konuşan Durakoğlu, “Politik bir durum söz konusu. Ortada bir suç yok uydurma bir durum var” dedi.
Ne olmuştu?
“Adil yargılanma” talebiyle tutuklu avukat Aytaç Ünsal’la birlikte ölüm orucuna giren avukat Ebru Timtik, eyleminin 238. gününde, 27 Ağustos’ta hayatını kaybetti. Ertesi gün Timtik için üyesi olduğu İstanbul Barosu önünde bir anma töreni düzenlendi ve baro binasına Timtik’in fotoğrafının olduğu poster asıldı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bugün bir terör örgütü mensubunun fotoğrafını İstanbul Barosu’na asanları şiddetle kınıyorum. İstanbul Barosuna da yazıklar olsun, İstanbul Barosunun yöneticilerine de yazıklar olsun” dedi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de “Baronun illegal ve marjinal yapıların arka bahçesi olması kabul edilemez” dedi.
Soylu’nun hedef gösterdiği İstanbul Barosu ise posterin baro kararıyla asılmadığını belirtti: “Bu poster, İçişleri Bakanının beyanının aksine, güvenlik güçleri tarafından değil, bizzat Baro görevlilerince indirilmiştir. Bunun tanığı da güvenlik güçleridir. İstanbul Barosu, bu noktadaki tavrının işareti olarak binaya Türk Bayrağı çekmiştir.”
Yeni adli yıl açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İstanbul Barosu’nu hedef alarak, “Önümüzdeki dönemde avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız” dedi. (AS)