İstanbul Barosu avukatları ve hukukçu öğretim üyelerinden oluşan yaklaşık 500 kişi, özellikle basın mensuplarına yönelik özellikle son zamanlarda yoğunlaşan gözaltı ve tutuklamalara hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi, "hukukun bağımsızlığı"nı istedi.
İstanbul Barosu'ndan Taksim Meydanı'na kadar ıslık ve sloganlar eşliğinde yürüyen grubun önünde baronun yönetim kadrosu vardı. Eylemcilerin önünde başına "Cumhuriyet" yazılı bant bağlamış, şiirler okuyan, emekli albay olduğu söylenen bir kişi de dikkat çekti.
"Dokunan yansa da dokunacağız", "Özgür basın susturulamaz", "Polis devleti değil, hukuk devleti" , "Gözaltı gözdağı olamaz", "Savunma hakkı kısıtlanamaz" dövizleri taşıyan eylemciler, "Bağımsız yargı bağımsız Türkiye", "AKP elini yargıdan çek" sloganları attı.
Genç Siviller: Anlarsın ya baro!
Yürüyüş sırasında, Genç Siviller üyesi iki kişi, İstiklal Caddesi üzerindeki bir otelin penceresinden "Anlarsın ya baro!" yazılı pankart astı. Genç Siviller'den Tansel Parlak, pankartı gören üç avukatın otele girerek eylemci Hülya Yalçınkaya ve Şahadet Çitil'i darp ettiğini ve sonrasında polis tarafından gözaltına alındığını söyledi.
Genç Siviller internet sitelerinde olayı, "Baro üyeleri özgürlükten ne anladıklarını canlı canlı göstermiş oldular" şeklinde duyurdu.
"Hukuk güvenliği yoksa hukuk devleti de yok"
Topluluk adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Barosu başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal, başta basın özgürlüğü olmak üzere en temel hak ve özgürlüklerin siyasi iktidarın saldırısı altında olduğunu söyledi, İstanbul Barosu olarak demokrasiye ve hukuk devletine sahip çıkacaklarını ifade etti.
"Kimsenin özel hayatının gizliliği, konut dokunulmazlığı, kişi güvenliği, kısacası hukuk güvenliği kalmamıştır. Hukuk güvenliğinin kalmadığı bir yerde hukuk devletinden söz edilemez."
"Siyasi iktidarın baskı aracı haline getirilmiş olan, savunmanın hiçe sayıldığı Özel Yetkili Mahkemeler ve özel yargılama usulleri derhal kaldırılmalıdır. İfade ve basın özgürlüğü üzerindeki her türlü yasağa ve baskıya derhal son verilmelidir."
Atatürk büstünün önüne çelenk
İstanbul Barosu genel sekreteri Hüseyin Özbek, "HSYK siyasal iktidara göre düzenleniyor. İdareye ve iktidara bağımlı bir hukuk isteniyor. Amacımız hukuk bağımsızlığının Türkiye'nin bağımsızlığı demek olduğunu anlatmak, toplumun duyarlılığını artırmak." dedi.
Eylemcilerin arasında bir kadın avukat, "Her şeyin yoluna gireceğine dair umudumuz var, umudumuzu kaybetmemek için buradayız." dedi. Basın açıklamasının sonunda üzerinde İstanbul Barosu yazılı bir çelenk Taksim Meydanı'ndaki Atatürk heykelinin önüne koyuldu. (EG/EÖ)