İstanbul'da Osmanbey'den Taksim Meydanı'na dün akşam (3 Temmuz), saat 18.00'de yapılan Avrupa Sosyal Forumu (ASF) yürüyüşüne üç bine yakın kişi katıldı.
Eylemde yer alanlar kadar Türkiye'deki sendikal hareket içerisinde yer alanlar da katılımın düşük olduğunu kabul ediyor. Ancak gerekçeli çeşitliydi.
bianet, "neden azdık?" sorusunu Fransa'dan katılan Union Syndicale Solidarité (Sendikal Birlik Dayanışması) ) temsilcisi Christian Mahieux, Bloco de Esaquerda Portugal (Portekiz Sol Bloku) temsilcisi Alberto Matos, Kamu Emekçileri Senikaları Konfederasyonu'nun (KESK) ASF temsilcisi Nevin Kaplan, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel başkanı Süleyman Çelebi ve aktivist Hakan Tahmaz'a sordu. İşte yanıtlar:
Fransa'dan Mahieux: Diğerlerine göre daha sönük
Fransalı sendikacı Christian Mahieux, bianet'e İstanbul ASF'nin geçmişte gerçekleştirilen diğer ASF'lere göre daha sönük bulduğunu söyledi.
"Belki yerel yetkililer zorlaştırmıştır, belki de kendilerine özgü zorluklarla karşılaştılar. ASF'ler, hoş periyodik birer eylemliliğin ötesine geçerek kalıcılaşan gerçek ilişki ağları yaratmalı."
Portekiz'den Matos: Küresel kriz sendikaları da vurdu
Portekiz'den Alberto Matos, daha önce, Tony Blair ve savaş karşıtı bir vurgusu olan 2004'teki Londra ASF'ye katıldığını, o forumun İstanbul'dan daha kalabalık olduğunu açıklıyor ancak ekliyor:
"Küresel kriz sendikaları da etkiledi. Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya gibi bir çok ülkelerden birçok katılımcı bizzat krizden etkilendikleri için gelememiş olabilirler. Biz Portekiz'den 20 kişi gelebildik."
KESK'ten Kaplan: Nitelikli bir katılım vardı
KESK'in ASF temsilcisi Nevin Kaplan'a bu düşünceleri paylaştığımızda, hazırlık aşamasında birçok zorluğa göğüs germek zorunda kaldıklarını, bunlardaki birinin de Avrupa'daki önyargıları kırmak olduğunu ifade etti:
"Büyük bir katılım olmadığını kabul ediyorum ama nitelikli bir katılım görüyoruz. Hazırlık toplantılarında Avrupa'daki sendikaların bize dönük "yapamazlar' şeklinde önyargıları vardı. Bunları kırmak için de çok çalışmamız gerekti."
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise bianet'e, katılım kadar tartışmaların içeriğinin de önemsenmesi gerektiğini kaydetti ve ekledi: "Katılım anlamında eksiklikler var. Bunu gidermek için ortak çalışmaya ihtiyaç var."
Tahmaz: Sol kendini dünyaya kapattı
Aktivist Hakan Tahmaz içinse miting "solun kendisini ne kadar dünyaya kapattığının göstergesi"ydi. Tahmaz sorunların daha hazırlık aşamasında, sendikaların kendilerini katılımcı düzeyine geçmeleriyle başladığını savunuyor.
"Yunanistan'daki 4. Foruma buradaki katılım kadar biz gitmiştik. İki yıl önceki Malmö ASF'si de dağınıktı ama Avrupa'daki muhalif hareketleri daha başarılı şekilde bir araya getirdi. Aslından Avrupa Sosyal Forumu, Yunanistan'dan sonra baş gösteren tıkanmayı aşamadı." (EÖ)