14 milyon nüfuslu İstanbul'da mimarı engeller nedeniyle evlerinden dahi çıkmakta zorluk çeken engellilerin siyasi temsiliyeti bu seçimlerde de mümkün olmadı. Tüm ilçelerde toplam 10 engelli belediye meclis üyesi var. Sadece ikisi büyükşehir il meclisinde.
30 Mart yerel seçim sonuçlarına göre İstanbul'da tüm ilçelerde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) dört*, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) altı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Barış ve Demokrasi Partisi'nde (BDP) ise hiç engelli belediye meclis üyesi yok.
Partisine tepki gösteren AKP'nin kurucularından engelli Lokman Ayva engellilerin temsil edilmeyişi nedeniyle merkez yönetim kurulundan istifa etti.
Konuyla ilgili bianet'e konuşan Engelli Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Kara, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkanı Süleyman Akbulut ve Engelsiz Hayat Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, engellilerin yerel yönetimlerde temsil edilmemesinin bugüne kadar çözülmeyen sorunların devam edeceği anlamına geldiğini belirterek sorunu en iyi çözümü onu doğrudan yaşayan insanların üreteceğini söylediler.
Hangi ilçelerden seçildiler AKP: Fatih, Ümraniye, Bağcılar, Zeytinburnu. İçlerinden iki kişi aynı zamanda Büyükşehir meclisinde. CHP: Sarıyer, Maltepe, Avcılar, Kadıköy, Beyoğlu, Beylükdüzü |
Ayva: Organ milliyetçiliği
Eski AKP milletvekili Lokman Ayva, istifa açıklamasında, partinin 74 kurucu üyesinin ikisinin engelli olduğunu AKP'nin İstanbul'da 2004'te 15, 2009'da 13 olan engelli belediye meclis üyesi olduğunu ancak bu sayının 2014'te dörde düşürüldüğünü söyledi.
"Bölgesel ve dinsel milliyetçiliğinin yanında organ milliyetçiliğinin de ayak sesleri söz konusu. 2001'de başlayan engellilerin altın çağı üzüntüyle bildiriyorum ki 2014'te sona erdi. Karar süreçlerine dahil edilmeye çalışılan engelliler birilerinden geriye kalan artıklarla yetinmeye devam edecek."
Oy haklarını dahi kullanamıyorlar
Özlem Kara (Engelli Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ):Düşünün ki engelliler oy verme hakkını bile kullanamazken zaten temsiliyetten söz edemiyoruz. Bir probleme en sağlıklı çözümü ancak onu doğrudan yaşayan kişi üretebilir. Temsiliyet aynı zamanda farklılıkları olan grupların görünürlüğünün de en önemli araçlarından biri.Yani şu anda kentlerde ne sorun yaşıyorsak bir sonraki seçime kadar da bir değişiklik olmayacak. Çünkü ne kadar yasal düzenleme yaparsan yap zihniyet dönüşümü sağlanmadan olmuyor. Engelli kadınlar için ise durum daha da zor. Çünkü onlar çifte dezavantaj yaşıyor. Yani bir engelli için dışarı çıkmak zor ama engelli kadın için kendini güvende hissetmesi açısından iki katı zor.
Kaldırım yapınca kime soracaklar?
Süleyman Akbulut (Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkanı):Her şeyden önce engellilerin siyasette yer bulması eşitlik ilkesinin bir gereği. Çünkü siyasette engellilerin olmaması aslında engellilerin de çözülmeyen sorunlarının nedeni. Siyasi çekişmeler arasında engelliler listelerde en son gösterilerek hep lütufmuş gibi seçiliyor. Lokman Ayva gibi milletvekilliği de yapmış bir engelli siyasetçinin istifası bu durumun vehametini ortaya koyuyor. Kentin sosyal ve ekonomik hayata katılımı yerelde düzenlenir. Evinden çıkıp okula, işe gidene kadarki her hizmeti belediye veriyor. Belediye bir kaldırım yaptığında engelli yoksa eğer bunu kime soracak, kafasına göre yapacak. Yani stratejik olarak engellilerin siyasi temsilinin olmaması dramatik bir durum.
Yönetimde olmadıkları için hala hapisler
Adem Kuyumcu (Engelsiz Hayat Derneği Başkanı): Belediyeler sekiz yıl önce çıkan kanuna rağmen mimari erişilebilirlik konusunda gereken düzenlemeleri yapmayarak milyonlarca engelli ve ailelerini evlerine hapsetti. Belediye yönetimlerinde engelliler olsaydı bu hapis hayatı azalırdı. Hiçbir parti bu konuda duyarlı davranmayarak engellileri ötekileştiriyorlar. Sayın Lokman Ayva'nın tavrını çok ciddiye almıyoruz. Çünkü bugüne kadar engellerin kalkması için yapılan eylemlerimizin hiçbirinde yer almadı. (NV)
* AKP İstanbul İl Başkanlığı, engelli aday sayısına engelli yakını olanları da ekleyerek yedi olduğunu belirtti.
* Click here to read the article in English.