Bu yıl ilk defa yapılan deneme üretiminde yaklaşık 50 ton nohut üretimi bekleniyor. Hasat sonrası ortaya çıkacak organik nohut depolanacak ve ardından sertifikalı ambalajlarda tüketicilere sunulmak üzere pazarlanacak.
Organik Tarım Projesi, Kütahyanın Tavşanlı ilçesinde, madencilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan işsizlik ve yoksulluğa karşı çözüm üretmek, bozulmuş tarım alanlarını rehabilite ederek yeniden üretime kazandırmak amacıyla başlatılan Sürdürülebilir Kalkınma ve Madencilik Projesi kapsamında sürdürülüyor.
19 işsiz maden köylüsüyle başladı
19 işsiz madenci köylüsü, Tavşanlıya bağlı Bozbelen köyünde 260 dönüm toprakta gerçekleştirilen organik nohut deneme üretiminin hasadına 18 Temmuzda yapılan Tarla Günü etkinlikleriyle başladı.
Etkinlik kapsamında konuşan Bozbelen köylülerinden Kader Daş, 1980li yıllarda zorla istimlak edilerek ellerinden alınan topraklara Dev Maden-Senin öncülüğünde yeniden kavuştuklarını belirtti; 20 yıldır süren işsizlikten organik tarım projesi ile kurtulduklarını söyledi.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, proje sayesinde yeni bir örgütlenme, çağdaş bir üretim modelinin hayata geçirildiğini vurguladı.
Daş ve Çelebi, konuşmalarında şu ifadelere yer verdiler:
Daş: Bozuk topraklarda üretim yapıyoruz
* Topraklarımız, altında bulunan linyit madeni rezervi nedeniyle Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TKİ), 1980li yıllarda zorunlu istimlaka tabi tutuldu.
* Elimize 3-5 kuruş sıkıştırıldı, 1986da bir Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılarak istimlak mağduru olan bizler için TKİye sınavsız işe girme hakkı tanındı. Ancak bu hak hiç bir zaman uygulanmadı.
* Mağduriyetimizin giderilmesi ve yasaların uygulanması için bir çok eylemler yaptık. Enerji Bakanlığı, TKİ ve diğer kamu kurumlarına defalarca girişimlerde bulunduk. Her defasında bize hak verdiler ancak işimizi vermediler.
* Dev.Maden-Sen bir yandan bizim sınavsız olarak TKİye işe girmemiz için uğraşırken diğer yandan asgari ölçülerde nasıl geçinebileceğimize ilişkin bizimle toplantılar düzenleyip tartışmalar yaptı. Sonuçta bu organik tarımın yapılması konusunda karar alındı.
* Dev Maden-Senin girişimiyle TKİden linyit cevheri alınan bozuk toprakları bulduk, uzmanları bulduk, ziraat mühendisleri ile çalışmaya başladık. Tohum, organik ilaç, araç ve gereç bulduk. Bugün yeniden bir işimiz var.
Çelebi: Başka bir örgütlenme modeli
* Burada, kooperatifiyle gelişen bir başka örgütlenme modeli görüyoruz. İnsanlar ayrım yapmadan, bu bölge benim, bu tarla benim, bu alan benim demeden tüm topraklarını birleştirerek ortak üretim yapıyor. Bu ortak üretimi değerlendirerek pazarlama aşamasına geliyor.
* Bu hem işsizliğin sona erdirilmesine, hem yoksulluğun yok edilmesine katkı sağlıyor. Yeni bir çağdaş bir üretim modeli, bilimsel bir üretim modeli devreye giriyor. Bu bölgede kullanılmayacak olan tarım alanları kullanılmaya başlanıyor. Bu proje, bu nedenlerle önemli.
* Ayrıntılı bilgi için:
tel: 312. 229 39 40 229 77 06 231 69 35
faks: 312. 229 47 92
e posta: [email protected]