İşsizlik Sigortası Fonu’nun varlığı 9 sıfırlı iken, bu varlıktan işsizlik sigortası ödeneğine ayrılan miktar altı sıfıra geriliyor. Ödenekten kişi başına düşen işsizlik maaşında ise sıfırlar üçe iniyor.
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş da çalışanların ücretlerinden kesilerek oluşturulan fondan işsizlere aktarılan miktarın düşük olmasına dikkat çekiyor, artışın şart olduğunu söylüyor.
İŞKUR Ağustos 2018'de İşsizlik Sigortası Fonu'nunda 124 milyar TL. bulunduğunu açıklamıştı. Fonun 474 milyon lira olan işsizlik ödeneğinin 388 milyonu 426 bin 507 işsize ödendi.
Kişi başı ödemeler 811 ile bin 623 lira arası seyretti. Asgari ücretin de bin 603 lira olduğunu da hatırda tutalım.
Halkbank, Vakıfbank ve Eximbank
Peki İşsizlik Sigortası Fonu neden bu haberimizin konusu? Çünkü, İşsizlik Sigortası Fonu gazetelerde yer alan haberlere göre üç kamu bankası Halkbank, Vakıfbank ve Eximbank'a aktarılan 11 milyar lira ile gündemde.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bunu "Kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması anlamında atılmış bir adım" olarak tanımladı.
"Kamu fonları devletin içerisinde zaman zaman farklı yerlerde kullanılmıştır. Geçmişte de bu oldu. Özal döneminden beri bu tür uygulamalar yapılmıştır, AK Parti dönemlerinde de yapılmıştır. Geçen sene de buna benzer birtakım kaydırmalar yapılmıştır. Burada herhangi bir risk, tehlike söz konusu değil."
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu ise bu işlemden Bakanlık'ın haberinin olmadığını açıkladı.
İşsizlik Sigortası Fonu nedir?
Her ay “prime esas kazanç” üzerinden sigortalı, yani işçi yüzde 1, işveren ise yüzde 2 oranında işsizlik sigortası primi ödüyor. Devlet de kendi payına düşen yüzde 1’i ödüyor. Bu kesintiler İşsizlik Sigortası Fonu'nda toplanıyor. Fonu Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) yönetiyor.
Fon 2000'te Bülent Ecevit'in başbakanlığındaki Demokratik Sol Parti (DSP) - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)- Anavatan Partisi (ANAP) Koalisyon hükümeti döneminde kuruldu.
TGS Başkanı: Asgari ücret alt taban olsun
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye’de çalışanların ücretlerinden kesilerek oluşturulan işsizlik fonunun işsiz çalışanları korumaktan ziyade para biriktirmeye yönelik olduğunu belirtiyor.
"Çalışanların kendi maaşlarından yaptıkları ödemelerle oluşan paranın işsiz kaldıkları zaman da hayatlarını idame ettirecek noktada olması gerekir.
“Şu andaki işsizlik maaşı ile iş bulana dek geçinme ihtimali yok. En azından işsizlik maaşının alt tabanı asgari ücret şeklinde belirlenmeli. " (BK)