45 bin avukat
Türkiye'de 45 bin avukatın bulunduğunu belirten Özkan, "Ancak Kuzey Kıbrıs'takiler dahil 30 fakülte hala binlerce mezun veriyor. Kalitenin artması için yeterli ödeneği ve öğretim üyesi bulunmayan hukuk fakülteleri biran önce kapatılsın. YÖK de popülizmi bırakarak fakülte dekanlarının dahi karşı çıktığı; kontenjanları arttırmaktan vazgeçsin" diye konuştu. Özkan daha konu ile ilgili olarak bianet'e şu açıklamayı yaptı:
"Avukatlar işsiz"
* İstanbul'da 15 bin, Ankara'da 6 bin 200, İzmir'de 4 bin 200 avukat bulunuyor. Özellikle büyük şehirlerde avukat yığılması var. Bu şehirlerdeki bir çok avukat iş bulmakta zorlanıyor. Vatandaş ve kurumların avukat talebi artık doyuma ulaştı. YÖK'ün bu gerçeği görmesi ve ona göre hareket etmesi gerekir. Kalitesizliğin önüne geçmek bu kadar basit.
"Avukat olmak zorlaşıyor"
* 10 Mayıs 2001'de çıkan yeni Avukatlık Yasası'yla birlikte avukat olmak da zorlaştı. Kanuna göre hakim ve savcılarda olduğu gibi, hukuk fakültesi mezunları avukat olabilmek için sınava tabi tutulacak.
* Bu olumlu bir gelişme. Hakim ve savcılık sınavlarına başvuranların yüzde 90'ı eleniyor. Avukatlığın daha bir özellik gerektirdiği göz önüne alındığında avukat olmanın daha da zor olacağını düşünüyoruz.
* Sınavla ilgili yönetmelik çıkarılmak üzere. Sınavı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) yapacak. Ancak sorular Türkiye Barolar Birliği'nce (TBB) hazırlanacak.
* Sınav zorunluluğu, kanun çıktıktan sonra stajına başlayanları kapsıyor. Yeni kanun çerçevesinde, avukatların vekaletnamelerde kullanacağı 600 bin liralık TBB pulunun geliriyle, stajyerlere burs imkanı da sağlanacak.(EG/YÖ)