Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Temmuz 2012 dönem sonuçlarını değerlendirdi.
DİSK-AR'ın işsizliğin neden düşük çıktığını anlattığı analizinde şu saptamalara yer verdi:
* Mevsimsel etkiden arındırılmış işsizlik geçtiğimiz aya göre yüzde 0,2 artışla, yüzde 9,1'e yükseldi. İşsiz sayısı bir önceki aya göre 97 bin arttı. Geçtiğimiz yılın aynı ayı ile karşılaştırdığımızda ise işgücüne katılım oranındaki düşüş 216 bin işsizi sakladı.
* Türkiye'de çalışma çağındaki her iki kişiden biri çalışmıyor. İşgücüne katılım oranı Temmuz 2012 dönemi için yüzde 50,8 düzeyinde. İşsiz sayılmayan umudu kesik işsizlerin sayısı ve ev içi emeğin görünmez olmasının sonucunda açığa çıkan bu durum Türkiye'de işsizliği olduğundan düşük gösteriyor.
* Umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son üç aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 8,4 değil, yüzde 14,21; işsiz sayısı da 2 milyon 373 bin değil, 4 milyon 223 bin oluyor. Gizli işsiz olarak görülen eksik istihdam da ilave edildiğinde işsizlik oranı yüzde 16,6 düzeyinde.
* Her iki gençten biri kayıtdışı çalışırken, umudu kesik işsizlerle birlikte her dört gençten biri işsiz. Resmi olarak yüzde 16,3 olan işsizlik, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son üç aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayan gençler dahil edildiğinde yüzde 25,75'e ulaşıyor (geçtiğimiz ay bu oran yüzde 24,4'tü).
* 759 bin işsiz gence karşı 594 bin çalışmaya hazır ancak umutsuzluk başta olmak üzere çeşitli nedenlerle iş aramayan genç var. Geçtiğimiz aya göre işsiz genç sayısı 47 bin artmış durumda. Geçtiğimiz yıla göre ise istihdamdan çekilen genç sayısı 214 bin. İşgücüne katılım oranı düşmeseydi genç işsiz sayısı 759 bin değil, 985 bin olacaktı.
* Güvencesiz çalışma hızla yaygınlaşıyor. 2009 Temmuz dönemi ile karşılaştırıldığında geçici çalışanların sayısı yüzde 31 arttı. Geçici işçiler için işsizlik oranı 21,8.
İşsiz kadınlar
* Kayıtdışı oransal olarak gerilese de hala kriz öncesi değerlerin üzerinde. 2008 Temmuz dönemi ile karşılaştırıldığında kayıtdışı istihdam 202 bin artmış durumda. Erkekler için aynı dönemde kayıtdışı 348 bin azalırken kadınlar için 550 bin artmış görünüyor.
* İşgücüne katılım oranı kadınlar için yüzde 30,3 düzeyinde. Çalışma çağındaki her üç kadından yaklaşık olarak sadece biri çalışıyor.
* Lise ve üzeri eğitime sahip kadınlar erkeklere göre iki kat daha fazla işsizlik gerçeği ile yüzleşiyor. Erkeklerde işsizlik oranı lise mezunları için yüzde 8,4, mesleki ve teknik lise için yüzde 6,8, yükseköğretim için yüzde 8 iken bu oran kadınlarda sırası ile yüzde 17,7, yüzde 18,2, yüzde 15,5 seviyesinde. Lise ve üzeri eğitime sahip olanlarda kadınlar için işsizlik yüzde 16, erkeklerde yüzde 8. Üniversiteli kadınlarda işsiz sayısı bir önceki aya göre 55 bin arttı. İşsizlik oranı yüzde 12,9'dan 15,5'e fırladı.
DİSK-AR işsizlikle mücadele için haftalık çalışma süresinin gelir kaybı yaşanmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmesi; herkese en az bir ay ücretli izin hakkı, kamuda personel açığının kapatılması gibi öneriler de açıkladı.
TÜİK: İşsizlik düştü
TÜİK Temmuz 2012 döneminde işgücüne katılma oranını yüzde 50,8 olarak açıkladı.
Türkiye genelinde işsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 186 bin kişi azalarak 2 milyon 323 bin kişiye düştüğünü bildirdi.
İşsizlik oranı ise 0,7 puanlık azalış ile yüzde 8,4 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı da bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,4 puanlık azalışla yüzde 50,8 olarak açıklandı. (YY)
TÜİK verilerine ulaşmak için tıklayınız.
DİSK-AR'ın analizinin tamamına ulaşmak için tıklayınız.