Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü'nden Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, hükümetin sermayeye kaynak transfer eden politikalarıyla önümüzdeki dönemde işsizliği azaltmayı başaramayacağını öngörüyor, radikal önlemlere ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
Lordoğlu'nun en acil önerilerinden biri, özellikle emek yoğun sektörlerde çalışma saatlerinin düşürülmesi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2009'a dair işgücü istatistiklerini yayınladı. Lordoğlu'nun bu rakamlar arasında kaygı verici buldukları, genel işsizlikteki artış, kentlerdeki yoğun işsizlik, kayıtdışı çalışma oranı ve genç işsizliği. Rakamlar nüfusun büyük bölümünün kentlerde, güvencesiz, kayıtdışı şekilde çalıştığını gösteriyor.
TÜİK'in iş aramaktan vazgeçmiş olanları, umudunu yitirmişleri dahil etmediği istatistiklerine göre, 2009'da işsizlerin sayısı 860 bin arttı ve 3 milyon 471 bin oldu. İşsizlik oranı 3 puan artışla yüzde 14'e ulaştı.
Kentsel yerlerde işsizlik oranı 3,8 puanlık artışla yüzde 16.6 oldu.
Araştırmaya göre çalışanların yüzde 43,8'inin hiçbir sosyal güvencesi yok. Yani, 100 çalışandan 44'ü kayıtdışı.
Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25,3 oldu. Bu her dört gençten biri işsiz demek. Önceki yıl bu oran yüzde 20,5'ti.
"İşsizliğin artmaması bile hükümetin 'başarısı' olur"
Lordoğlu hükümetin teşvik ve vergi indirimleri gibi kriz çaresi olarak sunduğu yöntemlerin istihdam yaratmadığını, bu politikalarıyla gelecek dönemde işsizlik oranının artmamasını sağlamasının bile "başarı" olacağını kaydediyor.
Lordoğlu şimdiye kadar istihdam yaratmak üzere yapılanların sermaye yoğun alanlara kaynak aktarmaya yönelik olduğunu, bunun da istihdamı artırmada etkili olmadığını saptıyor.
"Çalışma saatlerini düşürmek gerek"
Kamunun da özel sektörün de istihdam yaratacak adımları "maliyet faktörü" olarak gördüğünü ve kaçındığını saptayan Lordoğlu, bu durumda metal ve tekstil gibi işkollarında çalışma saatlerinin azaltılmasını öneriyor.
"Bunlar vasıfsız emeğin de yoğun olarak kullanıldığı sektörler. Buralarda benzer işlerin paylaşılması kolay. Hizmet sektörü veya vasıflı emeğin yoğun olduğu işkollarında benzer işlerin paylaşılması çok daha zor.
"Türkiye'de yasal çalışma süresi haftada 45 saat. Ama uygulamada biliyoruz ki bu süre 50 saatin üzerinde gerçekleşiyor. Çaışma süresini uygulamada 45 saate indirecek bir düzenleme bile istihdam yaratacaktır."
"Seçime doğru hükümetin yardım kampanyaları yoğunlaşacak"
Ancak Lordoğlu 2011'deki seçimler yaklaşırken, hükümetin maliyet artırıcı olarak gördüğü bu tür adımlar yerine, oy potansiyelini koruyabilmek için, aslında yoksulluğu gidermeyen yardım kampanyalarını artıracağını öngörüyor. (TK)