Program İŞKUR'a üç farklı bileşen kapsamında destek sağlamayı amaçlıyor. 10 milyon Euro'luk ilk bileşenin amacı İŞKUR'a kurumsal kapasitesini geliştirmek için destek sağlamak, İŞKUR çalışanlarını eğitmek ve İŞKUR'un iş piyasasına yapacağı müdahalelerin iyi tasarlanmış ve etkin olmalarının yanısıra, kaynakların doğru ve yerinde kullanılmasını da olanaklı kılmaktır.
İkinci bileşen kapsamında aktif istihdam tedbirleri için Türk Hükümeti tarafından karşılanacak 8 milyon Euro'luk eş-finansmana ilaveten 24 milyon Euro sağlanacaktır.
İŞKUR'un modernizasyonu
Bunlar işsizlerin istihdam edilebilirliklerini arttırmaya yönelik eğitim çalışmalarını destekleyecek ve aynı zamanda yerel düzeyde istihdamın arttırılması için kamu ve özel girişimleri teşvik edecektir.
Sosyal ortaklar (işçi ve işveren kuruluşları, sanayi ve ticaret odaları), yerel aktörler (yerel yönetimler), STKlarla işbirliği yapan özel şirketler de dahil olmak üzere yerel kamu-özel sektör ortaklıkları, üniversiteler ve STKlar 2004'de uygulanmaya başlayacak projeler sunmak üzere teklif çağrılarına yanıt vermeye davet ediliyor.
Son olarak, üçüncü bileşen İŞKUR'a illerdeki bürolarını modernize etmesi ve büro ağının işleyişini iyileştirmek için mali destek sağlamayı amaçlamaktadır.
Kretschmer: Avrupa istihdam stratejisine destek
Ankara'da Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hansjörg Kretschmer konferansta şu hususların altını çizdi:
* Bu program Türkiye'ye Avrupa İstihdam Stratejisine uyum sağlama konusunda destek olacaktır.
* Program İŞKUR'un kurumsal kapasitesini geliştirerek insan kaynaklarını geliştirme alanında başlıca aktör olarak faaliyet göstermesini sağlayacak ve aynı zamanda yerel topluluklar tarafından uygulanacak ve spesifik yerel ve bölgesel ihtiyaçlara dayanan programlar ve faaliyetler yoluyla işsizlikten en fazla etkilenen kişilerin istihdam edilebilirliğini arttıracaktır.
* Ayrıca, aktif iş piyasası tedbirleri iş arayanların daha karmaşık ve düzenli olmayan çalışma şekillerine daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olacak ve farklı işler arasındaki ya da iş ve eğitim arasındaki geçişlerini kolaylaştıracaktır.
* İş arayanlar istihdam olanakları konusunda daha iyi bilgi ve rehberlik hizmeti alacak ve böylece iş piyasasının ihtiyaçları göz önüne alınarak tanımlanmış eğitim ve yeniden eğitim yöntemleri yoluyla istihdam edilebilirlikleri artacaktır.
* Aktif İş Piyasası tedbirleri iş gücünün uyum sağlayabilme becerilerini geliştirecektir. Bunun sonucu olarak Türk iş piyasasında yaşanacak değişiklikler hem üretkenliği ve rekabeti geliştirecek, hem de kişilerin işlerini daha uzun süreyle muhafaza etmelerini sağlayacaktır. Bunun aynı zamanda toplumsal dışlanmayı da önleyeceği düşünülüyor.
Teknik destek sözleşmesi imzalandı
Teknik destek için 9,502,000 Euro tutarındaki hizmet sözleşmesi Merkezi Finansman ve İhale Birimi ile HIFAB International AB (İsveç merkezli danışmanlık firması), IMC Consulting (İngiltere merkezli danışmanlık firması), Lernia (İsveç Mesleki Eğitim Enstitüsü) ve Arbetmarknadsstyrelsen'dan (İsveç Ulusal İş Piyasası Kurulu) oluşan dört üyeli bir konsorsiyum arasında imzalandı.
Bu teknik destek ekibi programın birinci bileşeni üzerindeki çalışmalarına başladı. Diğer bileşenlere ilişkin ihalelerin 2004 yılı içinde başlaması beklenmekte olup, programın 2005 sonu itibariyle tamamlanması öngörülüyor. (NM)