AB Genel Sekreterliği, başvuru sayısının artması için ikinci bir ihale duyurusu yaptı. İş Kurumu Genel Müdür Vekili Namık Ata da, özellikle başvuru yapılmayan illerde, bilgilendirme çalışmalarını arttıracaklarını söyledi.
Kabul edilen projeler, AB'nin desteğiyle oluşturulan fondan proje başına 10 bin ila 375 bin Euro arasında karşılıksız destek alabilecekler.
Sadece 700 başvuru yapıldı
Türkiye'de "işsizliği önlemek ve mevcut çalışanların verimliliğini artırmak" amacıyla AB destekli yaklaşık 60 trilyon liralık hibe (geri ödemesiz) fon oluşturuldu; ancak programa sadece 700 proje başvurusu yapıldı
Fondan yararlanmak için dernek, vakıf, üniversite gibi kâr amacı gütmeyen bütün sivil toplum kuruluşlarının proje hazırlamaları gerekiyor.
Hazırlanan projelerin çoğu İstanbul, Ankara ve İzmir'den gelirken işsizliğin yoğun olduğu Giresun, Rize, Kahramanmaraş, Bilecik, Iğdır, Karabük, Yozgat, Tekirdağ ve Osmaniye'den hiçbir başvuru yapılmadı.
AB Genel Sekreterliği Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Ercan Tortop, başvurunun olmadığı illerin de hibeden faydalanabilmesi için ikinci bir ihale duyurusu yaptı.
Giderlerin yüzde 97'si karşılanıyor
Avrupa Komisyonu'nun finanse ettiği 32 milyon Euro'luk (yaklaşık 60 trilyon lira) "Yeni Fırsatlar Hibe Programı" için başvuru yapan kuruluşlar, en fazla iki proje için destek alabilecek.
AB, her proje için toplam maliyetin yüzde 90'ını geçmemek üzere proje başına 10 bin ile 375 bin Euro arasında destek veriyor.
Ancak, AB'nin ayrıca verdiği yüzde 7 oranında idari genel gider desteği ile proje maliyetinin 97'si Birlik tarafından karşılanmış oluyor.
Hibeden faydalanacak projelerin otobüs biletinden yemek parasına, kurs hocası maaşından demirbaşa kadar tüm maliyetleri karşılanıyor. Alınan bütün demirbaşlar, amacı dışında kullanılmamak üzere ilgili sivil toplum kuruluşuna kalacak.
Fondan faydalanmak için iki proje hazırlayan Trabzon Esnaf Odaları Birliği Genel Sekreteri Yaşar Bıyıklı, bütün sivil toplum kuruluşlarını yardımdan faydalanmaya davet etti.
Bıyıklı'dan yardım sözü
Bıyıklı, kendilerinin proje hazırlamak isteyenlere yardımcı olabilecekleri sözünü verdi.
"İşsizlik ülkemiz için ciddi sorun. Aynı şekilde mevcut çalışanların bilgi düzeylerini artırmak da önemli" diyen Bıyıklı, "Aktif İşgücü programındaki başarımız, diğer AB fonlarını da daha fazla kullanmamıza katkı sağlayacaktır" dedi.
AB Genel Sekreterliği Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Ercan Tortop, birim olarak kendilerinin fonun ihale süreci ile ilgilendiklerini söyledi.
İlk duyurunun ardından yeterince başvuru gelmemesi üzerine durumu Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) ilettiklerini ve ikinci çağrının yapıldığını vurgulayan Tortop, "İŞKUR yeni bir çalışma başlattı. Hiç başvuru olmayan veya eksik başvuru olan yerlere ulaşarak bilgilendirme, tanıtım toplantıları düzenliyor" dedi.
"Bu çalışmalar sonucunda zannediyorum bu illerden de tekliflerin gelmesi sağlanacak" diyen Tortop "İlk ilan sonrası 700 civarında başvuru oldu. Bazıları kabul edilmedi" dedi.
AB'nin desteklediği desteklenin İşgücü Hibe Fonu için başvurular, Ankara'daki AB Genel Sekreterliği Merkezi Finans ve İhale Birimi'ne yapılıyor.
Formlar, İŞKUR il müdürlüklerinden ve İŞKUR'un web sitesinden temin edilebiliyor.
Müracaatlarda kısıtlama olmamakla birlikte bir sivil toplum kuruluşu, en fazla iki proje için ve en fazla 750 bin Euro (yaklaşık 1.3 trilyon lira) hibe alabiliyor.
Başvuru için son tarih 13 Eylül 2004.
Başvuruların sona ermesi ile projeleri değerlendirecek ihale komisyonu, yeterli puanı alan projeler için belirlenen hibe miktarını serbest bırakacak. Yeterli proje olmaması durumunda fon kullandırılmayacak. (EÜ/BB)