Aktivistler, "Avrupa sessiz kalamaz" dedikleri çağrı mektubunda, Avrupa Birliği'nin İsrail-Filistin için bakanlık düzeyinde bir gözlemci görevlendirmesini, Filistin'e uyguladığı yaptırımlara son vermesini, sürekli arabuluculuk görevini üstlenmesini, Gazze Şeridi'ne AB barış kuvvetleri yerleştirmeyi önermesini ve uluslararası bir konferans düzenlemesini istedi.
İsrail Genelkurmay Başkanı, General Dan Halutz, bugün (7 Temmuz) yaptığı açıklamada, roketli saldırıları önlemek ve 25 Haziran'da kaçırılan er Gilad Shalit'i kurtarmak için Gazze Şeridi'nde on gündür sürdürdükleri operasyonda 40'a yakın kişiyi öldürdüklerini açıkladı.
Aktivistlere ait mektubun tam metni şöyle:
"Avrupa'ya çağrı,
Bu mektup tüm Avrupa ülkeleri büyükelçiliklerine gönderildi. Ayrıca International Herald Tribune'a paralı ilan olarak verildi.
Uluslararası toplumun övgüyle karşıladığı Gazze'den "çekilme" işgale son vermedi. İşgal, Gazze'nin dünyanın geri kalanıyla ilişkileri üzerinde İsrail'in boğucu hakimiyetiyle devam ediyor. Gazze bir açık hava hapishanesine döndü.
İsrail hükümetinin Filistin hükümetiyle görüşmeyi reddetmesi sayesinde, şu andaki tek diyalog bombalarınki. Ve bombalar da çoğunlukla sınır bölgelerinde yaşayan sivilleri vuruyor.
Uluslararası müdahale olmadığı için, bu vahşi tırmanma kaçınılmaz oldu.
Biz İsrailli yurtseverler ve barış aktivistleri olarak, Avrupa Birliği'ni ve üyelerini, diğer ülkelerle birlikte, yoğunlaşan İsrail-Filistin krizine etkili bir şekilde ve ivedilikle müdahale etmeye çağırıyoruz. Özellikle de,
1) İsrail-Filistin için bakanlık düzeyinde bir temsilci seçerek olayları gözlemlemesi ve Avrupa Birliği'ne sorunla ilgili acil çözüm adımları atmasını önermesi.
2) Avrupa'nın, demokratik seçimini yapan Filistinlileri cezalandırmak kabilinden Filistin Yönetimi'ne uyguladığı sert yaptırımlara son vermesi. Sadece bu bile işgale büyük bir müdahale olacaktır.
3)İsrail hükümetini ve seçilmiş Filistin Devlet Başkanı ile hükümetini diyaloğa dahil ederek süregiden krize bir son vermek ve barış görüşmelerinin önünü açmak.
4) Refah sınır kapısında başarılı bir şekilde sürdürülen Avrupa Birliği'nin Sınır Yardımı Görevini İsrail ve Gazze Şeridi'ndeki diğer sınırlarda da yaygınlaştırmak; yiyecek, tıbbi malzeme ve diğer ihtiyaçların giriş çıkışını garanti altına almak; politik ve askeri olayların bu sürece etki etmesini önlemek.
5) Gilad Shalit olayı gibi akut kriz dönemlerinde sürekli bir arabulucu olarak görev yapmak.
6) Her iki tarafa da, Gazze Şeridi'nde ve İsrail tarafında olmak üzere Avrupa Birliği barış koruma gücü yerleştirmeyi teklif etmek.
7) Uluslararası bir konferans düzenleyerek İsrail-Filistin sorununa bir son vermek.
Avrupa sessiz kalamaz." (TS/TK/EÖ)