Göstericiler, kararı Deri'nin evinin önünde protesto etti. (Foto: Mostafa Alkharouf / AA)
İsrail Yüksek Mahkemesi, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun koalisyonundaki İçişleri Bakanı ve Şas Partisi lideri Arya Deri'nin vergi suçlarından hüküm giymesi nedeniyle kabinede yer alamayacağına hükmetti.
Yüksek Mahkeme, dün (18 Ocak) bir açıklama yaparak 2022'de vergi suçlarından hüküm giyen ve savcılıkla yaptığı anlaşma sonucu şartlı tahliyeyle serbest bırakılan Deri'nin bakan olamayacağını duyurdu.
Kararın ardından 100'den fazla Şas Partili, Deri'nin Batı Kudüs'teki evinin önünde toplandı. Göstericiler, mahkeme kararı ve İsrail'deki sol partiler aleyhine slogan attı. Şas Partisi'nden vekiller de Deri'yi evinde ziyaret etti.
"Görevden alınmazsa kanunlar çiğnenmiş olacak"
Deri'yi ziyaret eden Başbakan Netanyahu, basına yaptığı açıklamada, "Kardeşim sıkıntıya düştüğünde ben yanındayımdır" dedi.
Muhalefetteki Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Deri görevden alınmazsa, hükümet kanunları çiğnemiş olacak. Yasalara aykırı hareket eden bir hükümet gayrimeşru bir hükümettir, vatandaşlarından kanunlara uymasını isteyemez" dedi.
İsrail'deki koalisyon hükümetinden yapılan ortak açıklamada, Deri hakkındaki Yüksek Mahkeme kararının "şok, acı ve derin üzüntüyle" karşılandığı belirtilerek "karar, Deri ve Netanyahu koalisyonuna oy veren milyonlarca insana haksızlık" şeklinde nitelendirildi.
Şas Partisi'nden yapılan açıklamada da Yüksek Mahkemenin "partinin aldığı 400 bin oyu hiçe saydığı" ifade edilerek, mahkemenin Deri hakkındaki hükmüyle "seçimleri de hiçe saydığı" aktarıldı.
Netanyahu, geçen ay sonunda kabinesini açıklamadan önce Mecliste kabul edilen bir dizi yasayla, kurduğu koalisyon için düzenlemeler yapmıştı.
Bu kapsamda, Ultra Ortodoks Şas Partisi lideri Arya Deri'nin hüküm giydiği halde bakan olabilmesini sağlayan yasa Meclisten geçmişti.
Netanyahu hükümetinin "yargı reformu"
Mahkemenin kararı, Benjamin Netanyahu başkanlığındaki hükümetin, yargının yetkilerini kısıtlamaya hazırlandığı dönemde geldi.
Likud Partisi lideri Benjamin Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini meclise devretmeye yönelik hamleleri, başta Yüksek Mahkeme olmak üzere yargı makamları ile yeni kurulan sağ koalisyon hükümeti arasında gerilime yol açıyor.
Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak 2023'te İsrail Yüksek Mahkemesi'nin yetkilerini sınırlandıran, yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan ve meclisin mahkeme kararlarını geçersiz kılmasına izin veren bir yasal düzenleme hazırlığında olduklarını duyurmuştu.
Yeni yargı planına göre, koalisyon hükümeti, yargı mensuplarını atama komitesinde şu an dokuz olan üye sayısını 11'e çıkaracak ve bu üyelerin yedisini kendisi seçecek. Bu üye çoğunluğu, hükümetin, yargıçların atanmasında tek söz sahibi olacağı anlamına geliyor.
TIKLAYIN - İsrail'de "ülke tarihinin en sağcı hükümeti" mi kurulacak?
(SD)