İsrail Başbakanı Ehud Olmert, "Gazze'de hedeflerine yaklaştıklarını", ordu sözcüsü Avi Benayahu, yedek birliklerin de Gazze'ye gönderildiklerini açıkladı. Ordunun resmi açıklamasına göre Hamas'ın attığı roketler yarı yarıya azaldı.
Ölü sayısı 900'e yaklaştı
İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırısı üçüncü haftasına girerken, BBC'nin Filistinli sağlık personeline dayandırdığı bilgiye göre ölü sayısı 879. Deutsche Welle'yse, yine Filistinli kaynaklara dayandırarak ölen Filistinlilerin sayısının 900'ü geçtiğini, yaralıların sayısının da 3 bin 700'ü bulduğunu duyurdu.
Hava saldırısına 27 Aralık'ta başlayan İsrail'in kara birlikleri, 3 Ocak'ta Gazze Şeridi'ne girmişlerdi.
HRW: Fosfor bombasından vazgeçin
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) İsrail'in sivil nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde beyaz fosfor bombası kullanmaktan vazgeçmesini istedi. Örgüt, araştırmacılarının Gazze Şehri'nde, Cebaliye'de bu bombaların kullanıldığını gözlediklerini belirtti. Beyaz fosfor bombalarının saldırı silahı olarak kullanılması savaş suçu.
Gazze, birim alana en çok nüfus düşen, dünyanın en yoğun bölgelerinden biri. 40 km uzunluğunda, 10 km genişliğindeki bölgede, 1,5 milyondan fazla insan yaşıyor.
Gazze'de insani kriz büyüyor
İsrail 18 aydır Gazze'ye abluka uyguluyor. Avrupa Birliği ve birçok ülke de, seçimlerde Hamas'ın iktidara gelmesinin ardından Gazze'ye ambargo uyguluyordu.
Açlık: Gazze'deki yaklaşık 750 bin kişi BM örgütü UNRWA'in yardımlarıyla besleniyor. BM, 9 Ocak'ta ekibindeki bir kamyon sürücüsünün vurulmasının ardından gıda dağıtımını bir günlüğüne durdurmuştu. BM Dünya Gıda Programı (WFP), 10 Ocak'ta, yeni bir gıda yardımı için girişimde bulunacağını duyurdu. BM'nin 6 Ocak'taki açıklamasına göre, yakıt ve un yokluğu nedeniyle Gazze'deki 47 fırından yalnızca 9'u çalışır durumdaydı. WFP, pirinç, süt, şeker, kutulanmış gıda ve et kıtlığı olduğunu bildirdi. Gazze'de gıda fiyatları kasımdan bu yana dört kat artmış durumda.
Sağlık: Saldırılardan sonra aşırı yoğun haldeki hastanelerde yeterli yer ve tıbbi malzeme yok. Yerel sağlık personeli ve yardım için gelen yabancı uzmanlar aşırı çalışıyorlar. Filistinli yetkililere göre 10 acil müdahale çalışanı öldü. BM'ye göre Gazze'deki 2 bin hastane yatağından 164'ü yoğun bakıma ayrılmış durumda; yaralıların sayısıysa 3 bin 500'ün üstünde.
Enerji: BM'ye göre Gazze nüfusunun üçte ikisi enerjiden yoksun. Gazze'nin tek enerji santrali 30 Aralık'tan beri çalışmıyor.
Su: UNRWA, nüfusun yarısının sudan yoksun olduğunu açıkladı. Su ve kanalizasyon sistemi çökmüş durumda.
Barınma: BM'ye göre 21 binden fazla insan evini terk etti. Çoğu BM'nin okullarına sığındı. Ancak 7 Ocak'taki saldırıda, bu okullardan birinde 43 kişi öldü.
İletişim: BM cep telefonu ağının yüzde 80-90'ının çöktüğünü, kara hatlarının büyük bölümünün de hasar gördüğü için ve enerji yokluğundan çalışmadığını bildirdi. (TK)