Lübnan Çevre Bakanlığı, tesisteki 25 bin ton yakıtın bulunduğu tankların hâlâ yandığını ve içindeki yakıtın sızma veya patlama riskinin olduğunu açıkladı.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) yöneticisi Achim Steiner, Reuters ajansına, saldırılar nedeniyle temizleme çalışmalarının imkansız olduğunu açıkladı. Steiner, derhal müdahale edilmemesi halinde, uzun süreli etkilerin görüleceğini de ekledi.
İsrail, Beyrut'a yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Lübnan tesisini 13-15 Temmuz tarihleri arasında bombalamıştı.
Suriye kıyılarına da ulaştı
Lübnan Çevre Bakanlığı yetkilisi Berj Hatjian, BBC'ye, "Bu olay, bir petrol tankerinin batmasıyla sahile 20-30 bin ton petrolün vurmasıyla aynı" dedi.
Bakanlığa danışmanlık yapan Malta merkezli çevre örgütü Rempec, katran toplarının Suriye kıyılarında da görüldüğünü açıkladı.
Çevre örgütü Green Line petrolün bir bölümünün deniz tabanına çöktüğünü, bunun ton balıklarını etkileyeceğini, kıyıdaki yakıtın da yumurtalarını bırakmaya gelen yeşil kaplumbağaları etkileyeceğini açıkladı.
Lübnan Çevre Bakanlığı, denize sızan yakıtın insan sağlığını da olumsuz etkileyeceğini, ilk dönemde nezle ve başağrılarının ve cilt problemlerinin sık görülebileceğini, aynı zamanda kıyıya yakın çiftliklerin ürünlerinin de hidrokarbondan etkileneceğini açıkladı. (TK)