* Fotoğraflar: Kremlin Basın Servisi & Anadolu Ajansı (AA)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Yahudiler ve Nazilere ilişkin sözleri sebebiyle İsrail-Rusya gerginliği sürerken, İsrail hükümeti basın ofisi dün (5 Mayıs) yaptığı bir açıklama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İsrail Başbakanı Naftali Bennett'ten özür dilediğini duyurdu.
Putin ve Bennett arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildiğini açıklayan basın ofisi, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in Dışişleri Bakanı Lavrov'un ifadeleri için "Putin'in özrünü kabul ettiğini, Yahudi halkına ve Holokost'a ilişkin tavrını açıkladığı için teşekkür ettiğini" kaydetti.
Görüşmede ayrıca Bennett'in Rusya ordusunun kuşatması altındaki Ukrayna'nın Mariupol kentinden insani tahliyeler için bir teklif sunduğu belirtildi. Putin'in de "Birleşmiş Milletler ve Kızılhaç insani koridoruyla sivillerin ve yaralı sivillerin tahliyesine izin sözü verdiği" aktarıldı.
İki lider arasındaki telefon görüşmesine ilişkin Kremlin'den yapılan açıklamada ise Putin'in özür dilediğine ilişkin bir bilgi yer almadı.
Kremlin'in açıklamasında özetle şöyle dendi:
"Rusya Devlet Başkanı, gettolarda ve toplama kamplarında işkence gören, Naziler tarafından cezalandırma operasyonları sırasında öldürülen 6 milyon Yahudi'den yüzde 40'ının SSCB vatandaşı olduğunu hatırlattı ve İsrail'de yaşayan gazilere sağlık ve esenlik dileklerini iletmelerini istedi.
"Görüşmede Birleşmiş Milletler temsilcileri ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile iş birliği içinde yürütülen, milliyetçi oluşumların silahlı üyeleri tarafından tutulan sivillerin Azovstal fabrikasının sahasından tahliyesi de dahil olmak üzere insani konulara özel önem verildi."
Lavrov ne demişti?
Ukrayna'yı "Nazilerden temizleme" iddiasıyla işgal eden Rusya'nın Dışişleri Bakanı Lavrov, 1 Mayıs'ta bir yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki Nazi varlığının inkar edilemeyeceğini, bazı Ukraynalı askerlerin vücutlarında Nazi sembollerinden dövmeleri olduğunu" savunmuştu.
Lavrov ayrıca Ukrayna Devlet Başkanına atıfla "Zelenski'nin Yahudi olduğunu söylüyorlar. Bana göre Hitler'in de Yahudi kökleri vardı. En büyük Yahudi karşıtları, Yahudilerdir" yorumunu yapmıştı.
Bu ifadelere ilişkin konulan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, açıklamaların kendisini "kızdırdığını ve iğrendirdiğini" söylemişti.
Herzog, "Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Yahudi düşmanlığı kokan korkunç yalanları yaymak için tüm haftalar arasından Holokost'u anma haftasını seçti. Ondan geri adım atmasını ve özür dilemesini bekliyorum" dedi. Herzog, Lavrov'un ifadeleri nedeniyle ikili ilişkilerin zarar göreceğine inanmadığını, ancak ilişkilerin "gölgelenmesi ihtimalinin" bulunduğunu kaydetmişti.
"Moskva, ABD istihbaratıyla batırıldı"
* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Öte yandan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle süren savaş bugün (6 Mayıs) itibariyle 72. gününde devam ederken Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) NBC haber kanalı ABD'nin paylaştığı istihbaratın Ukrayna'nın Rusya kruvazörü Moskva'yı batırmasına yardımcı olduğunu iddia etti.
Kanalın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberde saldırının Ukrayna kuvvetlerinin ABD'li yetkililere Odesa'nın güneyinde Karadeniz'de seyreden bir gemi hakkında soru sormasının ardından gerçekleştiği, ABD istihbaratının o gemiyi Moskva olarak tanımlayıp konumunun doğrulanmasına yardımcı olduğu, ardından Ukrayna'nın gemiyi hedef aldığı öne sürüldü.
ABD'nin Rusya gemilerinden gelen saldırıları tespit edip Ukrayna ile paylaştığı da belirtilirken ABD'nin Ukrayna'nın Moskva'yı hedef alacağını önceden bilmediği, saldırı kararına karışmadığı ifade edildi.
Ukrayna, Rusya'nın Karadeniz'deki sancak gemisi olan Moskva'yı iki Neptün gemisavar füzesi ile vurduğunu ve geminin 14 Nisan'da battığını açıklarken geminin battığını kabul eden Rusya bu iddiaları doğrulamamıştı.
NYT'den "ABD istihbaratı" iddiası
ABD'nin The New York Times (NYT) gazetesi ise ABD'nin Ukrayna ordusuna sağladığı askeri istihbarat sayesinde yaklaşık 12 Rusyalı generalin savaş alanında hedef alınarak öldürüldüğünü yazdı.
Üst düzey ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, ABD'nin Ukrayna'ya Rusya'nın mobil askeri karargahının yeri de dahil olmak üzere gerçek zamanlı savaş alanı istihbaratı sağladığı kaydedildi.
New York Times, Ukrayna ordusunun ABD'nin sağladığı askeri istihbarata kendi istihbaratını da ekleyerek savaş alanında Rusyalı askeri yetkilileri hedef aldığını ve şu ana kadar yaklaşık 12 Rusyalı generalin topçu ateşi veya diğer saldırılarla öldürüldüğünü iddia etti.
Haberde, Ukrayna ordusunun saldırılarının hepsinin ABD istihbaratına dayanmadığı, ABD'nin Rusya ordusuna karşı istihbaratı nasıl topladığı veya bu bilgilerin paylaşılmasından dolayı tam olarak kaç Rusyalı generalinin öldürüldüğünün de net olmadığı aktarıldı.
Ukrayna'dan "esir değişimi" açıklaması
Öte yandan, Ukrayna Güvenlik Servisi'nden (SBU) dün yapılan açıklamada Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat 2022'de savaş açmasından bu yana Rusya güçleriyle 9 kez esir değişimi yapıldığı, bu değişimlerde 324 Ukraynalının kurtarıldığı açıklandı. (SD)