*Fotoğraf: Al Jazeera. .
Al Jazeera muhabiri Givara Budeiri, bir gün önce İsrail güçleri tarafından tutuklanması sırasında aldığı yaralardan dolayı tedavi gördükten sonra Pazar günü hastaneden ayrıldı.
Cumartesi günü işgal altındaki Doğu Kudüs mahallesi Şeyh Cerrah'ta bir gösteriyi izlerken gözaltına alınan gazetecinin sol eli kırıldı.
İsrail polisi ayrıca Al Jazeera kameramanı Nabil Mazzawi'ye ait teçhizatı da imha etti.
Olay, basın özgürlüğü savunucuları ve medya gözlemcileri tarafından sert bir şekilde kınandı.
Budeiri Al Jazeera'ya "İyi olmaya çalışıyorum ama elimi kırdılar ve bütün geceyi hastanede geçirdim" dedi.
Vücudunun diğer bazı bölgelerinde morluklar, baş ağrısı, sırtında ve bacağında yürümesini zorlaştıran ağrılar olduğunu söyledi.
İsrail basın kartı taşıyordu
Budeiri, 2000 yılından bu yana Al Jazeera için gazeteci olarak çalışıyor. Gözaltına alındığında üzerinde "basın" yazan bir ceket giyiyordu ve İsrail Hükümeti Basın Ofisi (GPO) kartı taşıyordu.
Budeiri, İsrail'in 1967'de Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistin topraklarını işgal ettiği ve uluslararası toplum tarafından tanınmayan Naksa'nın 54. yıl dönümü veya "gerileme" vesilesiyle bir oturma eylemini bildiriyordu .
Şeyh Cerrah, Yahudi yerleşimcilere yol açmak için zorla sınır dışı edilme tehdidiyle karşı karşıya kalan mahalledeki Filistinli aileleri desteklemek için haftalardır protestoların odak noktası oldu.
"Seni susturacağız"
Budeiri, karakola götürüldüğünde "suçlu muamelesi gördüğünü" ve gözaltında birkaç saat boyunca ağır ceketini çıkarmasının veya yorgun hissettiğinde gözlerini kapatmasının engellendiğini söyledi.
Budeiri, gözaltındayken İsrailli bir polis memurunun aktardığına göre, "Seni susturacağız... El Cezire'yi susturursak herkes susacak" dediğini aktardı.
"Mikrofon ve kameralar kalacak... bizi hiçbir şey durduramayacak" diye ekledi.
"Basın özgürlüğünün ihlali"
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) sözcüsü Sabrina Bennoui, tutuklamanın "basın özgürlüğünün açık bir ihlali" olduğunu söyledi ve ekledi:
"İsrail makamlarından gazetecilerin işlerini yapmalarını ve sahada haber yapmalarını engellemeye yönelik açık bir irade var."
Bu arada işgal altındaki Batı Şeria kenti Ramallah'ta Pazar öğleden sonra İsrail makamları tarafından hedef alınan Filistinli gazetecilerle dayanışma amacıyla bir miting düzenlendi.
Ramallah'tan bildiren Nida İbrahim, "İsrail'in medya savaşını kaybettiğini düşünüyorlar, çünkü bunun ifşa olduğunu hissediyorlar - önlemleri, ihlalleri - ve bu yüzden onları susturmak için gazetecileri hedef almaya çalışıyorlar" diyor.
TIKLAYIN - Gazeteci Reema'nın son saatleri...
(PT)