"Kırsal Alanda Kadın İşgücü"nü anlatan İsrail Tarım Bakan Yardımcısı Gila Gamliel, kuruluştan itibaren kadın erkek nasıl elele verildiğini anlatırken, "kadının çölden ekilebilir tarım alanlarının kentlere dönüştürdüğünü"belirtir.
"Ekonomik Kalkınmada Kadının İstihdamı"paneli için Türkiye'ye gelen İsrail Tarım Bakan Yardımcısı Gila Gamliel konuşmasında şunları söyledi:
"Kırsal kalkınmada kadının katkısı İsrail'de yadsınamaz. Kadın ve erkek, birlikte ekilebilir tarım alanları kurduk. O alanları da kentlere dönüştürdük. İsrail'in yüzde 50,5'i kadındır. Biz kadın hakkı konusunda şanslıyız. Tam hakka sahibiz. Bu konuda İsrail'de yüksek bir kamu bilinci vardır."
Gamliel, İsrail'in, kadın başbakan Golda Meir'i çıkararak da, Ortadoğu'ya örnek olduğunu söyler.
"Bizler de kota konusunda mücadele ettik. Şu anda İsrail Parlamentosunun yüzde 15'i kadındır. Spor, İletişim ve Adalet bakanları kadındır. Dört de kadın bakan yardımcımız vardır".
İsrail'de tarım, adalet ve iletişim bakanlıklarının önemine değinir Gamliel:
"Benim daha önceki görevim iletişim bakanlığıydı. Ben o zaman medyadaki ve reklamlardaki kadına yönelik cinsiyetçi bakışla çok mücadele ettim. Kadının durumunu hem kendi ülkemizde hem de dünyada geliştirmek için daha çok mücadele etmemiz gerek"
İsrail'de kadınların en çok "Eşit işe eşit ücret" mücadelesi verdiklerini söyleyen Gamliel, bu mücadelenin, hala da sürdüğünü söyledi:
"İsrail'de yüzde 28 ofis, yüzde 23 satış, yüzde 15 eğitim ve yüzde 5 oranında kadın çalışan vardır. Kadın için çıkarılan işyeri mevzuatlarıyla ücret eşitsizliği düzeltildi. Din, dil ve eğitimdeki haksızlıklar giderildi."
Kadınların kazandığı hakların erkeklere de yaradığı bir gerçek.
"Kadınlar için verilen doğum izni süreleri erkeklerin de işine yaradı. Erkeklere şimdi babalık izni veriliyor."
İsrail'de kadınların yüzde 60'ı üniversiteye gidiyor. Yüzde 57'si master, yüzde 50'si doktora yapıyor ve yüzde 25'i de profesör.
Kadınlar adına bir iyileştirme de cinsel taciz olaylarında. İsrail'de işyerinde cinsel tacize uğrayan kadın şikayet ettiğinde, mahkemelerde özel duruşma yapıldığını söyleyen Gamliel, "Bu duruşmalar sayesinde kadınların daha fazla zarar görmesi önlendi" dedi.(AD)