İsrail ordusunun Gazze saldırısı artarak sürüyor. Sadece gece yapılan saldırılarda 32 Filistinli öldürüldü. İsrail bu sabah Cebeliye mülteci kampında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yönetilen bir okulu vurdu. Filistin Sağlık Bakanlığı 15 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
İsrail'in Gazze saldırılarının başlamasından bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1200'ü geçti, en az 6 bin 700 Filistinli yaralandı. İsrail ordusu ise çatışmalarda şu ana kadar 53 askerinin, iki de sivilin öldüğünü açıkladı.
Santral, TV binası, fabrika, cami
Dün sabahın erken saatlerinde Gazze'nin tek elektrik santrali vurulmuş ve tüm bölgede elektrikler kesilmişti. Santralin Genel Müdürü BBC'nin sorularını yanıtlarken tesisi tekrar çalışır hale getirmenin en az bir yıl süreceğini söyledi.
Şu ana kadar Hamas'a ait televizyon ve radyo binaları, üç camii, dört fabrika ve hükümet binaları İsrail tarafından vurulmuş durumda.
Filistinli yetkililer Gazze limanının da saldırılar sonucu kullanılamaz hale geldiğini ifade etti.
Hamas
Hamas lideri Halid Meşal, sürgünde yaşadığı Katar'da BBC'nin HARDtalk programı sunucusu Stephen Sackur'un sorularını yanıtladı.
“En kısa sürede ateşkes istediklerini” söyleyen Meşal, bunun için Gazze'de yedi yıldır süren İsrail ablukasının kaldırılması şartını yineledi.
Gazze'yi "dünyanın en büyük cezaevi" olarak niteleyen Hamas lideri, ablukanın kaldırılacağına dair "gerçek bir garanti" verildiği takdirde, ateşkesi kabul edebileceklerini söyledi.
Meşal, Hamas'ın roket saldırıları için Gazze'deki okulları kullandığı iddiasını ise yalanladı.
Meşal ayrıca, İsrail'in operasyonu başlatmasına sebep olarak gösterdiği üç İsrailli gencin öldürülmesiyle ilgilerinin olmadığını söyledi, "Biz yapmadık, yapanı da bilmiyoruz" dedi.
Hamas'ın askeri kanadının lideri Muhammed Deif, yayınlanan bir ses kaydında ateşkesi reddediyor ve "askerlerimiz ölümü göze almış durumda" diyor.
Ateşkes görüşmeleri
Bugün Mısır’ın başkenti Kahire’de geçici ateşkes görüşmelerinin yapılması planlanıyor.
BBC’nin haberine göre, Mısırlı yetkililer daha önceden masaya getirilen ancak reddedilen geçici ateşkes anlaşmasını revize ederek görüşmeye açacak.
Uluslararası çevrelerden gelen ateşkes çağrıları giderek artsa da İsrail hükümeti ve Hamas talep ettikleri şartlar gerçekleşmeden ateşkesi kabul etmeyeceklerini birçok kez dile getirdi.
Hamas'ın askeri kanat lideri Muhammed Deif, "Gazze ablukası kaldırılmadan ateşkes olmayacak" dedi.
Gazzeliler, 2007'den bu yana İsrail ve Mısır tarafından uygulanan ablukanın altında yaşıyor. Bölgeye giriş çıkışlar sınırlandırılmış ve günlük yaşamda kullanılan tüketim mallarının Gazze'ye giriş çıkışı asgari düzeye indirilmişti. (AS)
* Fotoğraf: Ashraf Amra, Mahmoud Chahrali / AA