İsrail'den gelen yedi tarım teknolojileri firması ile Mersinli 18 tarım ve teknolojileri firmasını biraraya getiren toplantıyı Prof. Dr. Tayfun Ağar yönetti.
Kısıtlı olanaklarla ileri teknoloji
MTSO Başkanı Kadri Çaman, toplantıyı Mersin için çok önemli olan tarım sektörünü geliştirmek amacıyla düzenlediklerini söyledi. İsrail'in kısıtlı olanaklara rağmen tarım ve tarım teknolojilerinde çok ileri bir ülke olduğunu belirten Çaman, İsrail'in yüksek tarım teknolojisi üreten firmaları ile Mersinli firmaları bir araya getirmek istediklerini kaydetti.
İsrail Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Avichai Levit ise, bu toplantının Türkiye-İsrail ilişkileri için çok önemli bir adım olacağını söyledi. Levit, İsrail'de çok az toprak ve su kullanarak tarım yapmayı başardıklarını, bu deneyimlerini Mersinli işadamları ile paylaşacaklarını belirtti.
Ticaret hacmi artacak
Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin 2002 yılında bir milyar 200 milyon dolar olduğunu belirten Levit, "Türkiye İsrail'in 9, İsrail Türkiye'nin 11. ticaret ortağı. Türkiye bize hammadde, tekstil, beyaz eşya ve inşaat malzemeleri satıyor. Biz ise, Türkiye'ye ileri teknoloji ürünü tohum, gıda ürünleri, gübre ve elektronik cihazlar satıyoruz" dedi.
Toplantıyı yöneten Prof. Dr. Tayfun Ağar ise, Mersin ekonomisinin yüzde 20'sinin tarım sektöründen oluştuğunu; Mersin'in ülke meyve üretiminin yüzde 10'unu karşıladığını söyledi.
Ağar, "Kazanlı Türkiye'nin biber deposu. Kocahasanlı domates ve hıyar merkezi. Mut erken kayısı üretiminde lider. Mersin narenciyenin merkezinde. Bu potansiyele sahip Mersin'i İsrail'in yüksek tarım teknolojisi ile tanıştırmak istedik. Tarımın en önemli girdisi su.
İsrail su ve toprağı olmayan bir ülke. Ayrıca, tarımdaki işgücü pahalılığını da hesaba kattığınızda İsrail'in yüksek tarım teknolojilerinde ilerlemesinin sırrı ortaya çıkıyor. Sulama tekniklerinde dünya lideri olan İsrail, tarımı da mekanikleştirdi" diye konuştu. (BB/NK)