*Batı Şeria'daki İsrail yerleşimleri. Fotoğraf/AA-Arşiv.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ilhak planına itirazlar sürerken, Netanyahu planın ertelenebileceğini duyurdu.
Birleşmiş Milletler yetkilileri ve Arap ülkelerinin yanı sıra plan Yahudi akademisyenler ve İsrail vatandaşları arasında da tartışma konusu.
Netanyanu, koalisyon ortaklarının itirazlarının göz önüne alınarak planın ertelenebileceğini söyledi. İsrail Başbakanı, daha önce planı 1 Temmuz'da kabineide ve İsrail Parlamentosu'nda oylamaya sunacaklarını belirtmişti.
İlhak planı nedir?ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı "Orta Doğu barış planı"nda, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu. Plan Batı Şeria'nın Ürdün sınırındaki Ürdün Vadisi, Ölü Deniz yakınları ve Yahudi yerleşim yerlerinin de bulunduğu bölgelerini kapsayan yaklaşık yüzde 30'luk bölümünü içeriyor. |
400 akademisyen plana karşı
Telaviv'de plana karşı yapılan binlerce kişilik protestolarının ardından, 400 Yahudi akademisyen de planı apartheid rejimini benzeterek, "insanlığa karşı suç" olarak niteleyen bir kınama açıklaması yayınladı.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Farklı görüşleri temsil eden bizler, işgalin devamına; mevcut seçilmiş İsrail hükümetinin belirttiği Batı Şeria'nın bazı bölgelerini ilhak niyetine ve bu şekilde İsrail ve Filistin'de resmen apartheid koşullarının oluşturulmasına itiraz ettiğimizi belirtiyoruz.
"Bu şartlar altında Filistin topraklarının ilhakı, Filistin halkına karşı sistematik ayrımcılığı güçlendirecektir."
BM uzmanlarından çağrı
Bir grup Birleşmiş Birleşmiş Milletler (BM) uzmanının da imzaladığı bir açıklamada ise bu planın 21. yüzyılın apartheid rejimi olacağını savundu.
Apartheid: Afrika'nın güneyinde bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti ile bu devlete bağlı Güneybatı Afrika'da 1948 - 1994 yılları arasında resmî devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükûmeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunan sistem.
BM uzmanlarının açıklamasında işgal edilen toprakların ilhak edilmesi, Cenevre Sözleşmesi'nin askeri güçle bir toprağa el koymak kabul edilemez şeklindeki maddesine de aykırı olarak nitelendi. .
Filistinli başmüzakereci Saeb Erekat, BM uzmanlarının açıklamasını şöyle karşıladı:
"Bu açıklama, uluslararası topluma sorumluluklarını hatırlatıyor, durumun büyüklüğünü ve alınması gereken önlemlerin aciliyetini ortaya koyuyor."
Trump'a "destek" eleştirisi
Söz konusu BM uzmanları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Benyamin Netanyahu'ya bu konuda verdiği desteği de eleştirdi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Ocak ayında açıkladığı "Ortadoğu Barış Planı"na göre Yahudi yerleşimlerinin İsrail sınırlarına katılması karşılığında geriye kalan topraklarda Filistin devletinin kurulabileceği açıklanmıştı.
Trump'ın planına göre ayrıca "Bu devletin başkenti, Filistinlilerin istediği gibi Doğu Kudüs olmayacak; Kudüs bütün olarak İsraillilere bırakılacaktı."