İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Washington'ın baskılarına boyun eğerek, ilk kez bir Filistin devletinin kurulmasına onay verdi, ama askersizleştirilmiş olması koşuluyla...
ABD ve AB'den gelen olumlu tepkilere karşın, Filistinliler Netanyahu'nun açıklamasını "bölgedeki tüm barış süreçlerinin torpillenmesi" olarak kınadılar.
ABD, AB memnun
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Netanyahu'nun konuşması "ileri atılmış önemli bir adım"olarak nitelendi.
Avrupa Birliği, dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Kohout da demeç için "bence doğru bir adım" dedi. "Elbette çözümlenmesi gereken başka ögeler de var ama Filistin devletinin kabul edildiği açık."
Temel talepler reddedildi
Bununla birlikte, Netanyahu açıklamasında Filistin cumhurbaşkanı Mahmud Abbas'ın açıkça reddettiği İsrail'in Filistinlilerce Yahudi devleti olarak tanınması ısrarını sürdürdü ve ABD'nin Yahudi yerleşimleri açılmasına son verilmesi istemini de geri çevirdi.
Netanyahu, "Filistinliler İsraili Yahudilerin devleti olarak tanırlarsa, o zaman İsrail'in yanı sıra askersizleştirilmiş bir Filistin devletinin varlığına dayalı bir çözüme varırız," dedi. "Filistin toprağında silah bulunmayacak, hava sahasını kontrol etmeyecek, İran ya da Hizbullah'tan aldığı silahları içeri sokamayacak."
Netanyahu ayrıca Filistinliler'in görüşmelerin yeniden başlatılması koşulu olarak öne sürdükleri işgal altındaki Batı Yakası'nda yerleşim faaliyetine tam olarak son verilmesi istemini reddederken Filistinli mültecilerin İsrail'e geri dönüşlerine de izin verilmeyeceğini söyledi.
Filistinliler, İsrail'i 1993'te Oslo anlaşmaları kapsamında devlet olarak tanımış ama "Yahudi" devleti olduğunu -bunun İsrail devletinin kurulduğu 1948'den bu yana temel talepleri olan Filistinli mültecilerin evlerine dönmesinden ebediyen vazgeçmek anlamına geleceği gerekçesiyle- kabul etmemişlerdi.
Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rudeyna " Bu açıklama, ABD'ye açıkça meydan okuyarak, barış sürecini kurtarama çabalarını sakatlıyor," dedi.
Gazze Şeridi'nde hükümeti elinde tutan İslamcı Hamas hareketi de açıklamayı Filistinliler'in haklarını inkar eden "ırkçı, aşırıcı" ideolojinin yankısı olarak değerlendirdi. (EK)