İsrail'le Filistin yeniden doğrudan görüşmeler başlayacak. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), ABD ve Rusya'dan oluşan "Ortadoğu Dörtlüsü"nün davetini kabul eden iki taraf görüşmelere 2 Eylül'lde Washington'da başlayacak. Görüşmelere İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas katılacak.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yaklaşık bir yıl süreceğini öngördüğü görüşmelerin önkoşul olmadan gerçekleşeceğini, bakış açısının ayrı bir Filistin devleti yaratmak olacağını açıkladı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon "Bölgedeki halkın barış, güvenlik ve özgürlük içinde yaşama umudu için bu fırsat kaçırılmamalı" diye açıklama yaptı ve taraflara halklarının düşlerini gerçekleştirebilmesi için liderlik göstermelerini, sorumlu davranmalarını önerdi.
El Cezire'nin haberine göre, daveti kabul eden Filistin yetkilileri, İsrail'in Batı Şeria'da yerleşim kurmaya devam etmesinin masadan kalkmaya neden olacağını söyledi.
İsrail Batı Şeria'da yerleşim inşa etmeyi 26 Eylül'e kadar dondurma kararı almıştı. Ancak Netanyahu hükümetinin bu süreyi uzatmaktan yana olmadığı konuşuluyor.
Gazze'nin denetimini elinde bulunduran Hamas'sa görüşmelere geri dönme kararını eleştirdi. Hamas lideri İsmail Haniye, "görüşmelere devam etmeyi gerektirecek hiçbir ilerlemenin olmadığını" söyledi. Haniye Filistinlilerin İsrail'le barıştan önnce kendi aralarında uzlaşmayı sağlamasının öncelikli olduğunu da ekledi.
Filistin-İsrail arasındaki görüşmeler, 2008 sonunda İsrail'in Gazze'ye saldırmasıyla kesilmişti. Abbas daha sonra görüşmelere dolaylı olarak devam etmeyi kabul etmiş ama Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimleri nedeniyle bu yıl martta süreci dondurmuştu. Dolaylı görüşmeler mayısta başlamış, iki taraf arasında iletişimi ABD'li eski senatör George Mitchell yürütmüştü. (TK)