*İllüstrasyon: JPost.
İsrail Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Andrew Abir, Adil Değer Forumu'nun yakın tarihli bir konferansında, İsrail'in dijital kripto para biriminin pilot testini gerçekleştirdiğini söyledi.
Panel tartışmasının sonuna doğru Abir, İsrail Bankası'nın zaten bir dijital para birimi üzerinde çalıştığını açıkladı. Panelin bir başka üyesi Jerusalem Post'un haberine göre "Zaten bir madeni para çıkardınız mı?" diye sordu.
Buna olumlu yanıt veren Abir, merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) piyasaya sürüleceği konusunda iyimser olmadığını söyledi.
Abir, "Daha önce beş yıl içinde bir CBDC'ye sahip olma şansının %20 olduğunu tahmin ediyordum" derken ekledi:
"Tahminim geçen yıl biraz arttı, çünkü diğer ülkeler de birlikte ilerliyor. Ama yine de en azından şu an için %50'den daha az bir şans var."
Devlet düzenlemesi farkı
Mayıs ayında İsrail Bankası, dijital para birimini nasıl sunabileceğine dair bir eylem planı hazırladığını açıklamıştı.
Böyle bir para birimi çıkarma konsepti 2017'den beri tartışılıyor, ancak dijital ekonomideki ve ödemelerdeki hızlı gelişmeler ve büyük merkez bankaları ışığında potansiyel ihraç için araştırma ve hazırlıklarını hızlandırmaya karar verdi.
CBDC, blok zinciri gibi dağıtılmış defter teknolojilerine dayanacak, ancak İsrail basınındaki haberlere göre günümüzde popüler olan bitcoin de dahil olmak üzere kripto para birimlerinden farklı olacak.
En önemli fark, kripto para birimlerinin belirli bir ülkeye ait olmaması ve bazılarının onları yönetecek merkezi bir otoriteye sahip olmamasına rağmen, bir ülkenin merkez bankası tarafından verilen bir CBDC'nin ilgili devlet yetkilileri tarafından düzenlenmesidir.
Son yıllarda, dünya çapında piyasalarda hızlı değişimler yaşanıyor.
Gelişmiş bir ekonomideki hiçbir merkez bankası, dijital para birimi çıkarmasına yol açacak bir proje başlatma kararını henüz açıklamamış olsa da, son zamanlarda konuyla ilgili küresel duyarlılıkta belirgin bir değişiklik oldu.
Dünya ekonomileri, mevcut ödeme araçlarının yanı sıra CBDC ihraç etme olasılığını keşfetmeye başladı.
"Beş yıl sonrası bugünle aynı olmayacak"
Abir, İsrail Bankası'nın yükselen küresel trendlerin gerisinde kalma konusunda endişeli olduğunu söyledi, "İsrail'deki ödeme sistemi diğer ülkelerin en az on yıl gerisinde" dedi.
Abir, "Ancak geçtiğimiz yıl temassız ödemelere izin veren altyapının dağıtımı ve dijital cüzdanların girişi ile aradaki açığı kapatmaya başladık" şeklinde konuşurken ekledi:
"Yıkıcı bir teknoloji sürecinin ortasındayız ve kazananların kim olacağını bilmiyoruz. Bankalar mı, kredi kartı şirketleri mi, fintech şirketleri mi yoksa büyük teknoloji şirketleri mi? Önümüzdeki birkaç yıl içinde henüz bilmediğimiz değişiklikler olacak. Ancak beş yıl sonra ortamın bugünkü ortamın aynı olmayacağı açık."
Bitcoin için "piramit dolandırıcılığı" benzetmesi
Abir, dijital para birimi için ortak beklentileri küçümsedi.
"Size söylediğim için üzgünüm ama bu bankaları ortadan kaldırmayacak" derken ekledi: "Hiçbir merkez bankası bu amaçla dijital bir para birimi tanıtmayacak. Bankalar yine de tüm ödeme sisteminde önemli bir yere sahip olacaklar.
"Sizi hayal kırıklığına uğratabilecek başka bir şey de, bir merkez bankasının herhangi bir dijital para biriminin bitcoin'e karşı bir tür koruma olarak tasarlanmamasıdır. Bahsettiğimiz şey bir ödeme sistemidir. Bitcoin bir ödeme sistemi değildir ve bir para birimi değildir. En iyi durumda, bu bir finansal varlıktır ve en kötü durumda, bir piramit dolandırıcılığıdır."
(PT)