İsrail, 12. güne giren ve şimdiye kadar 660 kişinin ölümüne neden olan Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında insani yardıma imkan verecek bir koridor açmayı nihayet kabul ettiyse de ateşkese yanaşmıyor.
Filistin Acil Servis yetkilileri, 27 Aralık'ta hava saldırısıyla başlayan ve dört gün önce de karaya genişleyen operasyonlarda 660 Filistinlinin öldüğünü, 2 bin 950'sinin de yaralandığını duyurdu.
Son olarak Britanya Yayın Kuruluşu BBC, dün gece 40 kadar hava saldırını düzenleyen İsrail'in saldırılarına insani yardım için günde üç saat ara vereceğini bildirdi. BBC, kararın, 1,5 milyon Filistinliye temel yardım malzemesi taşınması amacıyla alındığını duyurdu.
Le Monde: Hamas, 34 roket attı
Le Monde gazetesi, Hamas Örgütü'nce Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine 34 kadar roketin fırlatıldığını, bunlardan birinin ilk kez 45 km menzile, Gedera yerleşimine ulaştığını duyurdu.
İsrail Ordusu'nun dün (6 Ocak) saldırdığı Birleşmiş Milletler'e (BM) ait bir okulda en az 40 kişi öldü. İsrail, son olarak insani yardım çalışmalarına olanak verecek bir koridor açmayı kabul etti.
İsrail'den insani koridor açabilir
Bu yönde bir açıklama yapan Başbakan Ehud Olmert, bunu "Gazze Şeridi'nde bir insani krize neden olmamak için" kabul ettiklerini açıkladı. Le Monde gazetesi, insani koridorunun açılmasının İsrailli üst düzey askeri yetkililerce, kara harekatına başlanmadan üç gün önce tavsiye edildiğine yer verdi. Başbakan sözcüsü Mark Regev, koridorun bugünden açılabileceğini söyledi.
AFP Ajansı'na konuşan tanıklar, İsrail Ordu birliklerinin dün işgal ettikleri Han Yunus kentinden çekildiklerini anlattılar.
Mübarek'ten sınır güvenliğini görüşme daveti
Mısır devlet başkanı Hüsnü Mübarek ile iki günde ikinci kez bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "Hüsnü Mübarek, beklemeksizin, özellikle de İsrail tarafını, sınırların güvenliği meselesini görüşmeye davet ediyor" dedi.
Livni: Hamas askeri olarak sınırlandırılmalı
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ise, ilan edilecek bir ateşkesin, "Hamas'ın askeri anlamda güçlenmesini güçleştirecek şartlar içermesini bir zorunluluk olarak gördüklerini" açıkladı.
Çatışmanın sonlandırılması için diplomatik girişimlerde bir artış gözlenirken Arap ülkelerinin BM Güvenlik Konseyi'ne yönelik çağrıları da yoğunlaştı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Gazze Şeridi'ndeki krize son vermek amacıyla gelecek hafta İsrail, İşgal altındaki Filistin toprakları ve çeşitli Arap ülke başkentlerini ziyaret edeceğini duyurdu.
Uluslararası diplomasi canlandı
Filistin Yönetimi Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas, BM Güvenlik Konseyi, "İsrail saldırısına kesin şekilde ve ivedi olarak son vermeye" çağırdı.
Abbas'ın çağrısı BM Güvenlik Konseyi'ne bu ay başkanlık eden Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner etrafında bakanlıklar düzeyinde bir diplomatik girişim yarattı. ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, Britanyalı meslektaşı David Miliband ve birçok Araplı bakan ile Ban Ki-Moon'un görüşmeleri, tüm bölge ülke temsilcileri ile BM Konseyi'ne üye 15 ülkenin yetkililerini bir araya getiriyor. Bu görüşmelere bugün de devam edilmesi bekleniyor.
Venezüella, Filistin halkıyla dayanışma içinde olmak ve saldırıyı protesto etmek için Caracas'taki İsrail Büyükelçisi'ni gönderme kararı aldı. Başkan Hugo Chavez, "soykırım"dan söz etti. (EÖ)