İsrail Yüksek Mahkemesi, tarihi bir ilk olarak 15 yargıcın hepsinin Başbakan Benjamin Netanyahu hükümetinin parlamentodan geçirdiği tartışmalı yargı reform paketine karşı yapılan itirazın oturumuna katılacağını duyurdu.
İsrail Yüksek Mahkemesi Başkanı Esther Hayut, tarihi oturumun 12 Eylül'de yapılacağını açıkladı.
Middle East Monitor'a göre, ülke tarihinde ilk kez Yüksek Mahkeme'nin tüm üyeleri hep birlikte bir duruşmaya katılacak.
Kendi yetkilerinin korunması için toplanacak
Netanyahu hükümetinin parlamentodan geçirdiği yasa, Yüksek Mahkeme'nin anayasal olarak hükümet tarafından alınan kararları hükümsüz kılma yetkisini hedef alıyor.
Hükümetin son hamlesiyle bu yetkiyi sınırlayan bir yasa meclisten geçirildi ve şimdi bu yasayı iptal etmek için Yüksek Mahkeme'de 12 Eylül'de bir oturum yapılacak.
Hayut, duruşmaya ülke tarihinde ilk kez genişletilmiş bir heyetin başkanlık edeceğini söyledi.
Barolar Birliği'nden itiraz
Yüksek Mahkeme'ye itiraz edenler arasında değişikliğin İsrail parlamenter demokrasisinin yapısını ve hükümetin karakterini temelden değiştirdiğini söyleyen bir siyasi gözlemci grubu ve İsrail Barolar Birliği de var.
Eleştirmenler, değişikliklerin yürütmenin yetkisi üzerindeki etkili kontrolleri kaldıracağını ve yetkinin kötüye kullanılmasına yol açabileceğini söylüyor.
Netanyahu'nun parlamentonun 120 sandalyesinin 64'ünü kontrol eden koalisyonu, siyasi olarak fazla müdahaleci hale geldiğini söylediği Yüksek Mahkeme'nin "aşırılık olarak tanımladığı şeyi dizginlemek için" yargı değişikliklerinin gerekli olduğunu savunuyor.
Ne olmuştu?
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in, 5 Ocak'ta duyurduğu "yargı reformu" Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.
Netanyahu, kitlesel protestolara neden olan yargı düzenlemesini 27 Mart'ta ertelediğini açıklamış ancak 2023-2024 bütçesinin mayıs sonunda Meclis'ten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuştu.
Netanyahu hükümeti, 24 Temmuz'da Meclis'te muhalefetin boykot ettiği oturumda kabul etmişti.
İsrail'de siyaset, ordu, güvenlik, ekonomi ve yargıda üst düzey görevlerde bulunmuş isimler, hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını açıklamıştı.
Hükümetin "yargı reformuna" karşı çıkan binlerce asker, savaş pilotu ve denizaltı subayı askerlik görevini bırakma kararı almıştı.
Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi karşıtı protesto hareketi, yaklaşık 7 aydır gösterilerine devam ediyor.
(NT)