“İsrail polisi vatandaşları gözetlemek için NSO'nun casus yazılımı Pegasus'u kullanıyor.” Bu iddia Calcalist (C-Tech) gazetesinde yayınlandı.
Haberdeki bilgilere göre, “Eski Başbakan Binyamin Netanyahu’ya karşı düzenlenen siyasi protestoların liderleri ve eski hükümet çalışanları, polis tarafından gözetime izin veren yasal bir arama veya dinleme emri olmaksızın izlenenler arasındaydı.”
Uluslararası Af Örgütü İsrail Şubesi Sözcüsü Gil Naveh, Calcalist (C-Tech) gazetesinde çıkan, İsrail polisinin NSO Group’un ürettiği Pegasus casus yazılımını İsrail vatandaşlarına karşı kullandığına ilişkin haber hakkında, “Bu haber sürpriz olmadı ama yine de detaylar şoke edici ve derin kaygı uyandırıyor” açıklamasında bulundu.
"Satışı durdurulmalı"
“Bu önemli ifşa doğruysa hem İsrail hem de dünya ciddi tepki göstermeli” diyen Naveh, “Uluslararası Af Örgütü’nün daha önce belgelediği gibi hiç kimse Pegasus casus yazılımına karşı güvende değil. Bu ifşalar gazetecilerin, siyasetçilerin, avukatların, aktivistlerin ve insan hakları savunucularının topyekûn gizli gözetim riski altında olduğunun kanıtıdır” ifadelerini kullandı.
“Yıllarca Pegasus’un sadece İsrail dışındaki ‘meşru hedeflere’ karşı kullanıldığında ve bu siber silahın kötüye kullanılmasını önlemenin bir yolu olmadığında ısrar edenlere inanmamalıyız.
"Siber-gözetim endüstrisi ve İsrail’in güvenlik endüstrisi bütünüyle daha sıkı denetim altına alınmalıdır” diyen Naveh sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bu ifşalar, hükümetlerin insan haklarını ihlal eden tüm gözetim biçimlerine son verme kararlılığı sergilemesinin acil bir ihtiyaç olduğunu ve insan haklarına uygun bir düzenleyici çerçeve oluşturulana kadar gözetim ekipmanlarının ihracatı, satışı, transferi ve kullanımının küresel çapta durdurulması gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.”
ABD kara listeye aldı
Uluslararası Af Örgütü'nün 3 yıldır diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte yürüttüğü çalışmaların ardından NSO Group üzerinde baskılar arttı. NSO Group'un teknoloji devlerinin yazılımlarını istismar etmesi ve Pegasus yazılımının kötü niyetli kullanımı küresel çapta birçok aktörü harekete geçirdi:
- · Facebook, NSO Group'a, şirketin mesajlaşma hizmeti WhatsApp'taki bir açığı istismar ederek 20 ülkede aralarında 100 gazeteci ve insan hakları savunucularının bulunduğu 1400'den fazla kişiyi izlediği gerekçesiyle dava açtı.
- · Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Uzmanları insan haklarına uygun düzenlemeler yapılana kadar casus yazılımların satışına dair küresel bir moratoryum çağrısında bulundu.
- ABD Ticaret Bakanlığı, NSO Group'u kara listeye aldı.
- · Apple, kullanıcılarını hedef alan İsrail merkezli NSO Group ve ana şirketine dava açtığını bildirdi. NSO Group'un Apple yazılımlarını, hizmetlerini ve cihazlarını kullanmaktan men edilmesini de talep eden Apple, dava dilekçesinde Uluslararası Af Örgütü'nün çalışmalarına referans verdi.
(EMK)