İsrailli barış gazeteciliği uzmanı Prof. Dov Şinar, "Hamas da İsrail hükümeti de tabandan gelen bir baskıyla karşı karşıya" diyor. "Bu, çatışmasızlığa dönüşü zorlaştırıyor."
bianet'in görüştüğü Şinar'a göre, mevcut duruma acil çözüm için, İsrail'in Gazze'ye geçişleri açması, Hamas'ın da İsrail'in hava saldırılarına gerekçe yaptığı silahlı eylemlerini durdurması gerekiyor.
"Ama Hamas'ın bunu yapabileceğinden emin değilim, çünkü onlar da aşağıdan baskı görüyor, zor durumdalar."
Şinar, İsrail'de barış yanlıları arasında iki eğilim olduğunu söylüyor: Bir yanda, İsrail'in saldırılarını tek taraflı olarak, koşulsuz durdurmasını isteyenler; öbür yandaysa saldırıları bir süreliğine –örneğin 48 saatliğine- durdurup Hamas'a şartlarını bildirmesini ve Hamas'ın tavrına göre hareket etmesini, bir kara operasyonundan uzak durulmasını isteyenler var.
Propaganda
Hamas'ın attığı füzelerin menzilinde yaşayan İsraillilerle, zaten çoğunlukla İsrail'in neden olduğu korkunç koşullar altında yaşayan Gazzelilerin "yüksek politikayla" ilgilenmediklerine dikkat çekiyor Şinar: "İsrail yerleşimlerindeki halk kendini tehdit altında hissediyor. Hamas hükümete geldiğinden beri saldırılar arttı. Gazze'dekiler de Hamas'ın yerleşimleri ne kadar bombaladığını bilmiyor. Onlar bir sonraki öğünlerini çıkarabilmenin, ilaç, yakıt bulabilmenin peşinde."
Şinar'a göre hiçbir taraf halkına doğru bilgi vermiyor: "Gazzeliler Hamas propagandası atında. İsrail de halkını bilgilendirmiyor. Halklar, diğerinin ne yaşadığını da bilmiyor. İsrail, bombardımandan 20 dakika önce Gazzelilere telefonla haber verip 'evlerinizden çıkın, bombardıman başlayacak' dedi."
Şinar İsrail'de medyanın her operasyonda olduğu gibi, hava saldırılarını destekler durumda olduğunu, ama bir süre sonra sorgulamaların ve eleştirinin başlayabileceğini öngörüyor. "Üstelik operasyonlarda yaptıkları gibi, stratejik, taktik bilgiler de veremiyorlar; çünkü sıradan bir operasyon değil, askeri hat olmasını bekledikleri yerde siviller var."
"En zor durumdakiler İsrailli Araplar"
Şinar İsrai'de yaşayan Arapların durumunun zorluğuna dikkat çekiyor: "Bir yandan Gazze'dekilerle dayanışma göstermek durumundalar. Bir yandan da İsrail vatandaşılar. Bu çok zor."
Şinar'a göre böyle bir durumda gazeteciler siyasi olana değil, insani olana odaklanmalı.
2008 sayılarına göre İsrail'in 7 milyon 337 bin olan nüfusunun 5 milyon 542 bini Yahudi, 1 milyon 477 bini (yüzde 20) Arap, 318 bini ise Yahudi olmayan göçmenlerden oluşuyor.
"Türkiye süreçten çekilmemeli"
Şinar Türkiye'nin Suriye-İsrail arasındaki görüşmelerdeki arabuluculuk rolünden çekilmemesi gerektiğini düşünüyor: "Bunun çözüm sürecine bir katkısı olmaz. Türkiye oyunda kalmalı".
İsrail'de seçim kampanyaları durdu
Saldırının başlamasıyla, İsrail'deki siyasi partilerin şubattaki genel seçiml kampanyalarını durdurduğunu aktaran Şinar, Genelkurmay'ın da subaylara politikacılarla yan yana fotoğraf çekmeyi yasakladığını söylüyor. (TK)