*Fotoğraf: AA (Arşiv).
İsrail Sağlık Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, aşının koronavirüse karşı etkinliğini düzenli olarak izlediğini ve halk sağlığı hizmetlerinin son bir aydaki epidemiyolojik analizine göre, aşının vakaları önlemesinde %64'lük azalma görüldüğünü duyurdu.
Bakanlık, düşüşün Delta varyantının İsrail'de yayılmasıyla eş zamanlı olarak gözlemlendiğini kaydetti.
Bununla birlikte, aşının hastaneye yatışları ve ciddi morbiditeyi önlemedeki yararının %93 olduğu tahmin ediliyor.
Sağlık Bakanlığı, "aşı olanlar da dahil olmak üzere doğrulanmış bir hastayla temas eden herkesi test edilmeye çağırıyoruz. Özellikle semptomları hisseden aşılanmış kişiler arasında" dedi.
Günlük vaka tekrar bine çıkabilir
Semptomları neler?Delta varyantı, Covid-19'dan farklı semptomlar gösteriyor. "Bir numaralı semptom baş ağrısı, ardından boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ateş." Uzmanlar öksürük ve koku kaybı gibi daha "geleneksel" Covid semptomlarının artık çok daha nadir olduğunu ve gençlerin çok daha fazla soğuk algınlığı veya "komik bir duygu" yaşadığını söylüyor. |
Hükümet, virüs ülkede neredeyse tamamen ortadan kalktıktan sonra, yurt dışından dönen ve ülkeye yeni varyantlar ithal eden İsraillilere vurgu yaparak, salgınlarla mücadele etmek için bir dizi direktif yayınladı.
Günlük doğrulanan vakaların sayısı, üç aylık 507 günlük vaka kaydıyla Pazartesi günü artmaya devam etti ve Pazartesi günü yapılan testlerin artan %0,97'si pozitif çıktı.
Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki haftaya kadar günlük 1.000 Corona vakası olacağını tahmin ediyor.
İbrani Üniversitesi'ndeki uzmanlar tarafından hafta sonu yayınlanan bir raporda, devletin virüsün yayılmasına karşı daha fazla önlem almaması halinde günlük COVID-19 vakalarının sayısının günde 1.000'e kadar çıkabileceği konusunda uyarıda bulunuldu.
Rapor, R katsayısının 1.5 olduğunu ve yaklaşık bir hafta içinde günde yaklaşık 300 olan yeni günlük vaka sayısının iki katına çıkarak 600'e çıktığını gösterdi.
Ülkede 16'sı yaşam desteği alan 35 hastanın durumu ciddi.
İsrail'in 16 yaş üstü nüfusunun çoğunluğu aşılanırken, çocukların çoğunluğu aşılanmıyor. Halkın ilgisizliği nedeniyle aşılama hızı yavaştır. 12-19 yaş arasındaki gençlerin yaklaşık %35'i iki kez aşılandı.
5.662.000'den fazla İsrail vatandaşı aşının ilk dozunu, tüm nüfusun yaklaşık %61'i ve 5.180.000'den fazlası, yani yaklaşık %55'i ikinci aşıyı aldı.
Yetişkin nüfusun yaklaşık %85'i aşılandı ve bu nedenle bu salgının sağlık sistemi üzerindeki etkisinin ve kitlesel hasta akışıyla başa çıkma yeteneğinin işe yarayacağı tahmin ediliyor.
(PT)