İsrail Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırıp alıkoyduğu eylemcileri serbest bırakacağını duyurdu.
Haaretz'in haberine göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dün (1 Haziran) gece geç saatlerde bütün eylemcilerin sınırdışı edilmesine karar verdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı da kalan eylemcilerin tamamının bugün içinde sınırdışı işlemlerinin tamamlanmış olacağını duyurdu.
Dün gece ve bu sabah, beş Türkiyeli daha İstanbul'a getirildi. NTV'nin haberine göre 200 Türkiyeli Tel Aviv havaalanında bekliyor. Bu sabah üç uçak Türkiye'den İsrail'e hareket etti.
Türkiyeli olmayan yaklaşık 120 eylemci, Ürdün'e sınırdışı edildi.
Dün İsrail'den kalkan uçaklarla gelen on iki kişiden sonra, gece üç, sabah saatlerinde de iki kişi daha Türkiye'ye gönderildi. Gazze adlı gemide bulunan iki personel ve bir İnsani Yardım Vakfı (İHH) üyesi saat 22:35'te İstanbul Yeşilköy Havaalanı'na indi. Gelenlerden Ömer Naci Dinçer gemide makinistlik, Adnan Tanrıverdi aşçılık yapıyordu. İHH üyesi Mehmet Salih Bulga, İsrail dönüşü havaalanında yapılan basın açıklamasında "imzaladıkları belgelerin İbranice olduğunu, tercümanların belgenin içeriğini çevirmek yerine belgeleri imzalamaları gerektiğini söylediğini" belirtti.
"Yeniden Gazze'ye gideceğiz"
Rehin alındıktan sonra dokuz saat gözaltında tutulduklarını söyleyen Bulga, "Onu aşkın gemiden onlarca botun Mavi Marmara, Gazze ve Defne gemilerine doğru ilerlemeye başladığını ve İngilizce yapılan 'Yaklaşmayın yoksa ateş ederiz' anonslarından üç dakika sonra Mavi Marmara gemisine bombalar atılmaya başladığını" ifade etti ve ekledi: "Biz İsrail yolcusu değildik, Gazze yolcusuyduk. Gazze'ye ulaşmak istiyoruz. İnşallah gideceğiz."
Sabah saatlerinde İstanbul'a ulaşan iki kişi de İsrail'de kendilerine düzgün yemek verilmediğini, görevlilerin şiddet uyguladığını söyledi.
Listede 380 Türkiyeli var
İsrail haklarında sınırdışı kararı verdiği 700'e yakın eylemcinin ülkelere göre dağılımını açıkladı. Bu dağılıma, 31 Mayıs'Taki saldırıda ölen ve dördünün Türkiyeli olduğu açıklanan dokuz kişi ve ağır yaralı olanlar dahil değil.
Almanya 11, Amerika Birleşik Devletleri 11, Avustralya 3, Azerbaycan 2, Bahreyn 4, Belçika 5, Bosna 1, Bulgaristan 2, Çek Cumhuriyeti 4, Cezayir 28, Endonezya 12, Fas 7, Fransa 9 , Güney Afrika 1, Hollanda 2, İngiltere 31, İrlanda 9, İsveç 11, İtalya 6, Kanada 1, Kosova 1, Kuveyt 15, Lübnan 3, Makedonya 3, Malezya 11, Mısır 3, Moritanya 3, Norveç 3, Pakistan 3, Sırbistan 1, Suriye 3, Türkiye 380, Umman 1, Ürdün 30, Yemen 4, Yeni Zelanda 1, Yunanistan 38. (TK)
* Bu habere Çiçek Tahaoğlu katkıda bulundu.